Volg ons op

Search
Generic filters
Exact matches only

Wat kregen we tijdens de persconferentie van vrijdag 28 mei goed nieuws: het einde van de lockdown is in zicht, want het kabinet versnelt met de versoepelingen. De coronacijfers zijn zo gunstig dat het kabinet op 5 juni de derde stap van de versoepelingen aandurft. Sterker nog: het kabinet kondigt ook voor daarna al grotere stappen aan dan in het stappenplan voorzien.

En dit prachtige nieuws gaat ook nog eens gepaard met mooi weer! De zon laat zich uitbundig zien en de temperaturen schieten omhoog naar zomerse waarden. Eindelijk! Wat hebben we hier lang op gewacht en naar uitgekeken. Maar nu de terrassen weer open zijn en de zon in kracht toeneemt is het des te belangrijker dat je je huid goed beschermt. Hoe vaak moet je smeren?

Smeren en vitamine D
Afhankelijk van je huidtype is het verstandig om te smeren vanaf zonkracht 3. De zonkracht is een maat voor de hoeveelheid ultraviolette straling (uv) in het zonlicht die de aarde bereikt. Het uv-zonlicht neemt toe naarmate de zon hoger staat en varieert met de seizoenen en het moment van de dag. Op de website van het KNMI vind je de actuele zonkrachtverwachting en die van de komende dagen.

Hoewel er voor- en tegenstanders zijn van ‘blootstelling aan zonlicht’, is het kortzichtig om uv-straling alleen maar schadelijk te noemen. Zo maakt het lichaam onder invloed van zonlicht vitamine D aan. “Wanneer we verstandig met zonlicht omgaan, zijn de gevaren minimaal”, zo stelt huidonderzoeker Frank de Gruijl, verbonden aan de afdeling huidziekten van het LUMC. Vitamine D zit ook in voeding, zoals in vette vis. Maar zonlicht is de beste manier om aan de benodigde hoeveelheid vitamine D te komen, stelt de branchevereniging Samenwerking Verantwoord Zonnen (SVZ). Heb je een lichte huid, dan maak je met vijftien minuten per dag met je gezicht en handen in de zon voldoende vitamine D aan. Heb je een donkerbruine huid, dan heb je langer nodig.

Langer in de zon met een hogere factor?
De SPF-factor in zonnebrand geeft aan hoeveel keer de zonkracht wordt verzwakt. Voorbeeld: factor 30 verzwakt de zonkracht van 6 naar 0,2 en geeft daarmee zo’n 97 procent bescherming. Factor 50 beschermt maar een procentje meer. Elke factor hoger dan 5 beschermt ook tegen uv-B. Goed insmeren houdt in: 2 milligram crème per vierkante centimeter huid. In de praktijk haalt niemand dat en is de bescherming dus minder dan op de verpakking staat. Deskundigen adviseren dan ook een crème te gebruiken in plaats van een spray. Een spray is weliswaar makkelijker in gebruik, maar een crème wordt dikker opgebracht en dat is beter.

Reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Gerelateerde artikelen