Wat zijn solar nagels en is MMA gevaarlijk?

Expertartikelen | 105065 keer bekeken
Wat zijn solar nagels en is MMA gevaarlijk?

Die Solar nagels, wat is dat nu precies? Ik vind het doodeng!
Op de Beautyspot.nl live edition in september vroegen een aantal dames mij over Solar nagels. Wat is Solar nu precies? En is het echt zo vreselijk gevaarlijk en zelfs kankerverwekkend?


Wat is solar?

Ik ga mijn best doen om jullie uit te leggen wat Solar nagels nu precies zijn.
De term Solar is oorspronkelijk eigendom van het merk CND (Creative Nail Design, de bedenkers van o.a. de Solar Oil en Shellac). Zij hebben deze naam bedacht en een aantal van hun producten de naam Solar gegeven. Zij zijn dus merkhouder van deze naam. Veel van hun producten die Solar heetten, hebben nu de naam Perfect gekregen. Echter, de Solar Oil bijvoorbeeld, bestaat nog wel. De naam Solar zie je de laatste jaren weer verschijnen.

Doordat MMA een relatief goedkope grondstof is, is de kans groot dat er in de goedkopere salons met dit product gewerkt wordt. Daarnaast is de milieuwetgeving in Azië anders dan de Europese wetgeving. Hierdoor is de kans bijna 100% dat in Aziatische salons, en bijvoorbeeld op de markt in Beverwijk, kunstnagels met MMA erin gezet worden. Deze salons bieden de zogenaamde “Solar Nails” aan. Dit zou een hele nieuwe techniek zijn, veel beter dan de reguliere gel- en acrylnagels.

Niets is echter minder waar. De Solar nagels die door deze studio’s worden aangeboden bevatten namelijk het product MMA (Methyl MethAcrylaat). Dit is een vergelijkbaar product, maar met een hele andere grondstof dan het product dat professionele nagelstudio’s aanbieden. Naast het gezondheidsrisico is MMA bewezen ongeschikt voor het gebruik in nagelproducten en in de USA al tientallen jaren verboden door de Amerikaanse FDA (U.S. Food and Drug Administration).

Wat is MMA?

MMA is een heldere, kleurloze, ontvlambare vloeistof met een scherpe geur. De verbinding kan gemakkelijk polymeriseren (het samenvoegen van twee of meer moleculen van dezelfde soort tot een complexer molecuul met verschillende fysische eigenschappen) onder invloed van het licht, hitte, zuurstof, ioniserende straling en katalysatoren.

MMA is niet kankerverwekkend en het dringt niet door tot de nagelplaat waardoor het de gezondheid van klanten en stylisten kan aantasten. Het blijkt dat het ook niet giftig is en niet schadelijk is als je het inademt in een omgeving zoals een salon waar over het algemeen een goede afzuiging is. Wetenschappelijke informatie wijst uit dat de giftigheid niet de reden is dat MMA zorgt voor zoveel nagelschade.

MMA werd vroeger veelvuldig en veilig gebruikt door het in het lichaam te plaatsen als cement om botten mee te repareren. Tevens wordt het product al jaren veilig gebruikt in medische en tandtechnische producten.

Waarom mag het dan niet gebruikt worden in nagelstylingproducten?

 • MMA producten hechten heel slecht aan de nagelplaat. Om ervoor te zorgen dat het wel goed hecht, worden de nagels van de klant zeer ernstig beschadigd door ze heel dun te vijlen. Heel dun vijlen van de nagel maakt de nagel zeer zwak. Ook is dit zeer pijnlijk (ik spreek helaas uit ervaring).
 • MMA zorgt voor een kunstnagel die zo hard is dat deze bijna niet te breken is. Als je deze nagel stoot of hij blijft ergens achter haken, dan zal de natuurlijke nagel breken omdat deze zo dun is en de kunstnagel niet, waardoor je flinke schade aan je nagel krijgt.
 • MMA is zeer moeilijk te verwijderen. Productremovers (middelen waarmee acryl, gel en gelpolish wordt afgeweekt) kunnen MMA niet losweken en vijlen met de hand is ook onbegonnen werk. Met een elektrische vijl is het wel mogelijk, maar een flinke klus omdat het zo hard is. Daarom worden deze kunstnagels veelal met geweld van de natuurlijke nagel af getrokken, wat nog meer schade aan de natuurlijke nagel veroorzaakt.
 • MMA heeft een zeer sterke geur die op je keel slaat en die niet zoals andere monomers/liquids ruiken. De geur is duidelijk aanwezig tijdens de applicatie van het product en wanneer er gevijld wordt (bij nabehandelingen of reparaties).

De FDA adviseert dit product niet te gebruiken o.b.v. bovenstaande redenen en de vele klachten die zij binnenkregen van consumenten waarbij MMA is gebruikt. Deze klachten kwamen voor in de 70-er jaren, toen het product net op de markt was. Klachten waren vooral beschadigde en misvormde nagelbedden en contact dermatitis (ontstekingen aan de huid). De ontstekingen kunnen ontstaan doordat men sneller allergisch kan reageren op de stof MMA.
Nu, in 2015, staat de FDA nog steeds achter dit advies.

Om deze redenen hebben vele fabrikanten en de American Beauty Association besloten om achter het advies van de FDA te staan en op die manier duidelijk te maken dat zij tegen het gebruik van MMA als ingrediënt in de monomers/liquid zijn. Dus niet omdat het giftig is, maar omdat het niet geschikt is voor de nagelbranche.


Is er een alternatief?

Het is de verantwoordelijkheid van de professionele (lees: geschoolde en dus gecertificeerde) nagelstylist om de gezondheid van de natuurlijke nagel van de klant te beschermen en in stand te houden. Hierbij hoort het aanleren van goede veilige technieken en het gebruiken van veilige producten.

Veilige producten die gebruikt worden door de grote leveranciers zijn producten waarin EMA Ethyl Methacrylate zit verwerkt. Deze producten mogen alleen gebruikt worden door professionals.


Het verschil tussen EMA en MMA?

In EMA zit een kleine maar belangrijke, moleculaire structuurverandering, wat ervoor zorgt dat EMA veiliger in gebruik is in tegenstelling tot MMA. Voor alle acrylaten geldt dat ze zo min mogelijk in aanraking met de huid en de luchtwegen mogen komen door een goede bescherming zoals handschoenen en mondkapjes. Dit geldt dus ook voor producten met EMA waarmee je in de loop der tijd ook allergieën kunt opbouwen.

Hoe herken je nu een studio waar MMA wordt gebruikt?

 • De acrylnagels zijn niet af te weken in productremovers.
 • De acrylnagels zijn nauwelijks af te vijlen. Zelfs moeilijk met het meest grove bitje van de elektrische vijl.
 • De acryl ziet er melkachtig uit als het is uitgehard.
 • Meestal wordt er een zeer lage prijs voor een nieuwe set gerekend (MMA grondstof kost 1/3 van de prijs die EMA grondstof kost).
 • Potjes, flesjes en containers die op tafel en in de salon staan hebben geen label of merknaam erop staan (ze zijn blanco). De stylist doet moeite om het merk van de producten die ze gebruikt niet prijs te geven.


MMA testcenter

Vanuit de behoefte om veilig te werken met nagelstylingproducten is er een MMA Testcenter opgericht. Het MMA Testcenter geeft je de mogelijkheid om je producten te laten testen op acrylaten zoals MMA. Daarnaast fungeert het MMA Testcenter als adviescentrum en vraagbaak voor iedereen die iets wil weten over acrylaten in nagelstyling. Het advies is geheel kosteloos en het doel hierachter is iedereen de mogelijkheid te bieden zo veilig mogelijk te werken in het belang van je eigen gezondheid en die van de klant. Voor meer informatie over het MMA Testcenter kun je de Facebookpagina “MMA Testcenter” bezoeken.

Saida Kouwenhoven
Eigenaar van en nailprofessional ANROSA Nagelstyling & manicureMet dank aan het MMA Testcenter.
Bron: MMA, The Truth Behind the Controversy by Doug Schoon, M.S.

Aanmelden nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van het laatste beautynieuws, trends en aanbiedingen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief

Deel dit artikel

Reacties (15)

Reageren
 • Ellen Janssen
  20.06.2018 - 09:13 uur | Ellen Janssen

  Wat een onzin, heb zelf ooit cursus gedaan. Mijn eigen nagels aantal keren laten doen bij erkende prijzige nagelstudio’s. Nageks deden na de behandeling flink pijn omdat ze dus totaal dun geslepen waren en de lamp ook nog flink Brande op mijn dunne nagels en mijn nagels bleven nog geen week zitten. Doffe ellende dus. Nu na jaren gekozen voor solar nagels. Ja bij een Aziatische salon waar iedereen zeer tevreden is. Geen last van dunne nagels, geen last van brandende lamp, netjes gewekt . Mijn nagels zitten nu 2 weken zonder pijn beschadegingd of lelijke lak. Typisch weer een bericht van een nagrlstudio die last heeft van de concurrentie er bestaan ook gewoon keurige Aziatische studio’s

 • Charlotte Rahardjo
  16.04.2017 - 06:10 uur | Charlotte Rahardjo

  Best wel raar dat de schrijfster van dit artikel zegt dat het voor bijna 100% zeker is dat alle Aziatische salons solar met het schadelijke bestandeel mma aanbieden. Ik snap dat er rotte appels tussen zitten maar om nou ons allemaal over 1 kam te scheren.. Wanneer men zoiets in een artikel schrijft dat door de consument en andere professionals wordt gelezen, graag informatie er in zetten dat onderbouwd is met daadwerkelijke cijfer in plaats van aannames.

 • Dean Creemers
  11.08.2016 - 18:53 uur | Dean Creemers

  Dit laat weer zien hoe de wetenschap in Nederland is....
  Ben tandtechnicus geweest en heb gewerkt met MMA en ik zou me zorgen maken over dit spul want ik zit nu met veel lichamelijke klachten.....
  Deze klachten heb ik ook wat in dit artikel voor komt:

  https://www.cdph.ca.gov/programs/hesis/Documents/mma.pdf

  En lees dit maar eens:

  http://www.nrc.nl/handelsblad/2012/10/19/ziek-worden-en-345000-euro-krijgen-geen-pretje-12566971

  Dus ik zou het spul serieus nemen vooral als je er mee werkt.....

 • Wendy Hanjoul
  05.05.2016 - 11:20 uur | Wendy Hanjoul

  Wat een top artikel ;)

 • Irna Van Maren
  21.11.2015 - 16:47 uur | Irna Van Maren

  Ik had wat keren gelnagellsk gehad en een paar keer solarnagels. Mijn nagels waren zo dun dat ze heel erg zeer deden. Heeft ruim vijf maanden geduurd maar nu eindelijk mijn normale nagels weer. Ik vind het prachtig kunstnagels maar na twee keer dezelfde fout dus hele dunne nagels over houden is het voor mij nooit meer nepnagels.

 • kitty holzken
  16.11.2015 - 11:04 uur | kitty holzken

  Hallo, ik kom al enige tijd in een salon in den bosch. Saigon nagelstudio. Eerst had ik acryl, tot dat ze me adviseerde Solar. Dat is zelfs nog iets duurder. Ze vertelde dat dit beter was en dat er geen lucht meer onder kan komen. Nu moet ik zeggen dat ik wel tevreden ben, mijn nagels zijn inderdaad veel harder. Maar ben wel geschrokken van stof die hierin verwerkt zit.

 • 08.11.2015 - 21:26 uur | Saida Kouwenhoven

  Mirian, enkele merkloze flesjes of alle flesjes die merkloos zijn in een salon scheelt nogal. Als jij net als ik op enkele blanco flesjes na de rest van je producten in hun originele verpakking hebt dan is dat helemaal prima toch?

  Peter, ik heb die stickers ergens voorbij zien komen dus ze bestaan iig al. Geen idee waar ze verkrijgbaar zijn. Zodra ik iets weet geef ik het door. Wat betreft de brancheorganisaties die o.a. De consument nog beter bekent wil maken met o.a. MMA, ik neem aan dat als dit in gang gezet gaat worden we sit vast via hen te horen krijgen.

  Super dat dit artikel al zo vaak is dedeeld! Ga daar vooral mee door, daar is het voor

 • 08.11.2015 - 21:16 uur | Saida Kouwenhoven

  Dank voor jullie reacties allen!

 • Peter van Nierop
  05.11.2015 - 15:54 uur | Peter van Nierop

  een heldere en duidelijke uitleg, zou het niet mogelijk zijn om op een of andere wijze dit beter bekend te krijgen voor de consument. bijvoorbeeld door de beroeps organisaties zoals onder meer Stinapro en het Nagelgilde. Denk aan een sticker met
  ( Deze Salon gebruikt geen MMA Solar omdat wij van uw nagels houden ) of zoiets
  Wij verzorgen veel opleidingen en helaas zien we regelmatig dat wanneer cursisten weer komen voor bijscholing van nieuwe producten ,het voorkomt dat ze inderdaad producten hebben aangeschaft met de MMA we zullen een kopie van dit voortaan meegeven. bedankt van Team City-Nails

 • Joyce Brands
  05.11.2015 - 13:47 uur | Joyce Brands

  Fijn dit duidelijke artikel. Ik krijg soms klanten in de salon met Solar nagels die ze elders hebben laten opzetten. Soms heeft uitleg geen zin en willen klanten niet horen hoe slecht Solar is. Goedkoop gaat nog te vaak voor kwaliteit. Concurreren kan en wil ik ook niet met Solar kunstnagels maar veel klanten begrijpen de prijs verschillen niet in ons vak en kiezen toch voor lagere prijzen. Daarom vind ik deze uitleg super en zal dit indien nodig delen met mijn klanten.

 • reshma bhageloe
  05.11.2015 - 10:36 uur | reshma bhageloe

  Zeer duidelijk en uitgebreid beschreven.

 • Mirian Daas
  05.11.2015 - 09:58 uur | Mirian Daas

  Weer wat geleerd!
  Wat een goed artikel.
  Er was wel één opmerking waar ik een vraagteken bij zet want ik heb zelf een aantal grootverbruik verpakkingen waarmee ik steeds een merkloos pomp flacon mee vul. En dat is niet om te verbergen dat ik met OPI werk. Maar wel voordeliger en hygiënisch.
  Ik begrijp het punt verder wel.
  Maar verder bedankt voor het duidelijke artikel.

 • M Z
  05.11.2015 - 09:27 uur | M Z

  Ik heb wel eens iemand in mijn salon gehad die deze nagels had laten zetten. Wat een crime om eraf te vijlen. Het is net beton. Mijn freesje heb ik er helemaal bot op gevijld. En als je dan ziet hoe het eronder uit ziet. Hele dunne rode nagels. Nagels waar bijna gaten in zijn gevijld. Pfff dat is toch niet de bedoeling ervan.

 • Pia Bertens-Zebregs
  02.11.2015 - 19:17 uur | Pia Bertens-Zebregs

  Een keigoed artikel, zeer duidelijk uitgelegd. Top.

 • Jacqueline Groote
  02.11.2015 - 08:09 uur | Jacqueline Groote

  Duidelijk en helder artikel zonder de onnodige bangmakerij. Mma is niet schadelijk als ingredient maar schadelijk gemaakt door de gebruiker in het verwerkingsproces en niet geschikt als nagelprodukt. Ik ga hem delen!