Volg ons op

Search
Generic filters
Exact matches only

Beste Beautyspot.nl lezeres,

De helende kracht van zijde. Daarover heb je in mijn vorige blog gelezen. Wat zeggen experts over zijde? Is er onderzoek gedaan? Wat is momme? Deze en meer veelgestelde vragen van saloneigenaren over zijde & beauty, beantwoord ik in deze blog.

Wat zeggen experts over zijde?
Laat ik beginnen met de American Acadamy of Dermatology. Opgericht in 1938 heeft deze stichting 15.000 leden/ artsen. Ze vertellen in hun artikel “Turning Back the Hands of Time” (Feb 2005): “Er zijn 5 belangrijke oorzaken voor veroudering (verlies van vet, spierkracht en structuur); slaaprimpels; zonneschade; zwaartekracht; expressie rimpels. Het enige waar je wat aan kunt doen, is de zon (sunblock of dagcrème met UV filter) en de slaaprimpels door te slapen op een zijden kussensloop.”

Dr. Dennis Gross, Dermatoloog, verwoordt het zo: “Het voortdurend drukken van ons gezicht in een hoofdkussen veroorzaakt trauma aan de huid. In de loop de tijd kan dit `trauma`, dat door de wrijving van een katoenen kussensloop wordt verergerd, tot blijvende rimpels of vouwen leiden, omdat het collageen opsplitst.”

Dit is slechts een greep uit de vele onderzoeken over zijde en de voordelen voor huid en haar. Stuur me gerust een bericht als je meer wilt weten.

Welke voordelen heeft slapen op zijde voor je haren?
Het probleem:
C. Robbin en Y. Kaamt tonen aan welke schade slapen op een kussensloop van katoen veroorzaakt: “Als een persoon slaapt, ligt die niet de hele tijd stil, hierdoor wordt het haar automatisch mee getrokken en ontstaan er situaties waardoor het haar breekt. De effecten van haar bleken en stylen, zorgen op zowel korte als lange termijn voor breuk in het haar. Dit geldt ook voor het nat en droog kammen van haar lokken.” [i]

silk havenDe oplossing:
Uit een Amerikaans patent [ii] blijkt dat de eigenschappen van zijdeachtige producten die door de mens zijn gemaakt verschillende schades aan het haar voorkomen. Zo fungeert de zijdezachte textuur als een barrière voor het haar en maakt een einde aan haarlijn erosie, haarbreuk en het verlies van zijn natuurlijke oliën en vocht. Dat geldt dubbel voor echte, natuurlijke zijde.

Ook Nursing2004.com, een website met medische tips, beveelt een zijden kussensloop aan: “Om de wrijving van het haar op het hoofdkussen te minimaliseren wordt aan geraden om een satijnen kussen sloop te gebruiken.” [iii]

Gianfranco Secchi, dermatoloog, zegt: “Al vroeg werden eiwitten gezien als een geweldig ingrediënt voor huid en haar, dit komt omdat ze over de kracht bezitten om water te binden met de hoornlaag van de huid.[iv] Dit leidt tot hydratatie van de huid en haren.” Zijde bevat maar liefst 18 eiwitten (aminozuren). Deze blijven ook na wassen van de kussensloop, want het zijn de bouwstenen waaruit zijde bestaat.

Is een zijden kussensloop geschikt bij allergie en astma?
Het antwoord is ja
. Zijde is als een woestijn voor huisstofmijten, ze vinden er geen voedsel en water. Voor extra feiten, sla ik er het boekwerk ‘The best control’ op na:
“Huisstofmijt bevat maar liefst 15 proteïnes (eiwitten) waarop de mens een allergische reactie kan hebben. Hierdoor zorgen huisstofmijten met hun uitwerpselen bij wel 500 miljoen mensen, wereldwijd, voor een allergie. Waarvan 50% tot 80% met een astmatisch probleem. De kleine poriën en proteïnen in zijden draden zorgen voor een slechte leefomgeving voor de huisstofmijt. Hierdoor blijft hij weg. Zijden producten zoals kussenslopen zorgen ervoor dat de ‘allergenen’ (de uitwerpselen van de huisstofmijt en de mijt zelf) wegblijven. Kortom: allergische en astmatische problemen verminderen of verdwijnen volledig door slapen op zijde.” [v]

Wat is het verschil tussen zijde en satijn?
Satijn is een manier van weven, waardoor een glanzende stof ontstaat. Dat kan zowel van katoen, polyester, polyamide of zijde zijn geweven. Katoen en zijde zijn natuurlijke materialen. Polyester en polyamide zijn een door de mens gemaakte kunststof, zoals plastic. Dit wordt gemaakt van aardolie. Voor meer details de tip voor mijn e-book ‘Ontdek de geheimen van echte zijde’.

Wat is momme?
Momme is een manier van wegen en gewicht aan geven, uit Japan. Momme is de standaard manier van wegen van zijde en van parels. Je spreekt het uit als ‘mummie’. 16 Momme is de normale dikte voor zijde beddengoed. 19 Momme is hoge kwaliteit, vergelijkbaar met ca. 86/gm2. Luxere versies zijn bijvoorbeeld 22 momme, ongeveer 100g/m2. Hoe hoger de momme, hoe langer de levensduur van het product.

silk havenHoe sluit een zijden kussensloop aan bij mijn salonbehandelingen?
Heel wat artsen adviseren zijden kussenslopen te gebruiken na cosmetische chirurgie. “Slaap op hoofdkussens met een zijden kussensloop”, vertelt Dr. Norman Markus. “Ik slaap altijd op zijde, zodat mijn huid eerder over het kussen glijdt dan sleept. Hierdoor vermindert de kans op rimpels. Vooral die van rimpels rond je neus en mond.” Hoewel beautybehandelingen natuurlijk niet zo ingrijpend zijn als cosmetische chirurgie, biedt slapen op zijde een perfecte afronding van je behandeling.

  • De huid van de klant herstelt sneller na behandelingen, zoals na microdermabrasie
  • Je helpt je klanten aan betere hydratatie van de huid.
  • Voorkomen van slaapvouwen en op lange termijn, daaruit voortkomende, blijvende rimpels.
  • Crèmes trekken beter in.
  • Slapen op zijde helpt bij eczeem, couperose, gevoelige huid, droge huid.
  • De haarstyling blijft langer mooi zitten: tip voor kapsalons.

Groet,
Mirna Boomaerts
Zijdespecialist

———————————————————————————————————————-
[i] Robbin C, Kaamt Y. Journal of Cosmetics Sciences. 2007 Julius;58(4):477-84.
[ii] application number: 9/927,543 Publication number: US 2003/0032353 A1. Filing date: 13 Aug 2001
[iii] SM SCHLESSELMAN – Nursing, 1988 – nursing2004.com
[iv] Gianfranco Secchi – Clinics in Dermatology – The Official Journal of the International Academy of Cosmetic Dermatology
[v] The Best Control 2. Chapter 20 – For Ticks, Mites, Mold And Fungi House Dust Mites

Comments


Gerelateerde artikelen