Volg ons op

Search
Generic filters
Exact matches only

Al bij de eerste ontmoeting vormen mensen meningen over elkaar. Onbewust koppelen we uiterlijke kenmerken, aan innerlijke kwaliteiten. Na verloop van tijd kan onze mening altijd veranderen. Maar hoe komen we überhaupt aan zo’n sterke eerste indruk? Wij bieden met dit artikel een kijkje in de wereld van gelaatkunde.

Wat is gelaatkunde?
Gelaatkunde is een studie die kenmerken van de vorm van het hele lichaam, het gelaat en de schedel van mensen leert herkennen. Joyce van der Voort is een expert op dit gebied. Ze besteedt veel tijd aan het doorontwikkelen van de Gelaatkunde en aan het bijscholen van therapeuten en coaches. De studie zorgt ervoor dat de personen die we tegenover ons hebben een openboek worden. Het is echter niet te verwarren met lichaamstaal of -houding. Gelaatkunde omschrijft wat het lichaam toont en niet wat het lichaam doet. Het gaat puur over de uiterlijke kenmerken van de mens. En als wij die uiterlijke kenmerken leren herkennen, kunnen we de personen en hun handelingen beter begrijpen.

Ogen 
Ogen zijn sprekend. Dat is een veelgebruikte uitdrukking. Ze sprankelen als we verliefd zijn, staan dof als we vermoeid zijn en worden groot als we verbaast zijn. Maar wat vertellen ze nog meer over ons? Hangende oogleden zijn niet alleen een teken van ouderdom, volgens de leer van gelaatkunde is het ook een teken dat we wijzer worden. Als onze oogleden afzakken, betekent dit dat we niet alles meer van onszelf laten zien. We worden voorzichtiger in wie we vertrouwen. Het is als het ware een verdedigingsmechanisme. En de lijntjes die zich rondom onze ogen vormen, wijzen op vriendschaps- en liefdesbanden. Hoe dieper de lijntjes, hoe sterker de band.

Lippen
De lippen staan, hoe kan het ook anders, voor sensualiteit en fysieke expressie. Logisch, want hiermee uiten we onze gevoelens. Mensen met een kleine mond schijnen vaak introvert en wilskrachtig te zijn. Terwijl mensen met grote lippen eerder extravert en emotioneler zijn. Gelaatkunde vertelt ons dat een grote mond sneller zal praten en meer te vertellen heeft. Een kleine mond kijkt liever eerst de kat uit de boom, alhoewel dat niet betekent dat hij geen mening heeft over de situatie.

Neus
Onze werkwijze is af te lezen van onze neus. Zoals men vaak zegt: “Hij heeft een neusje voor de goede deals.” Een rechte neus wijst op een helder gedachte gang, tolerantie en betrouwbaarheid. Een wipneus betekent dat je temperamentvol en gepassioneerd bent in alles wat je doet. Daarom worden wipneuzen ook vaak omschreven als ‘haantje de voorste’. En een grote neus betekent dat je gevoelig bent, maar het moeilijk vind je emoties te tonen. Dat maakt ze echter wel strijdvaardig om hun doelen te bereiken.

Waar is gelaatkunde goed voor?
Gelaatkunde biedt een stukje zelfkennis, je raakt bewust van jezelf en je manier van handelen. Door die bewustwording kun erop inspelen. Dit zorgt er tegelijkertijd voor dat je ook bewuster raakt van je omgeving, waardoor je anders op anderen kan reageren. Gelaatkunde geeft een dieper inzicht in menselijke drijfveren en vergroot daarmee je mensenkennis.

Zoals je op de foto kunt zien, zijn de jongen en het meisje heel verschillend in hun gezicht. De jongen heeft een brede, grote neus en het meisje een kleine wipneus. Ook zie je bij de jongen duidelijk overhangende oogleden, terwijl bij het meisje haar ogen wijd open staan. Het meisje heeft ook zichtbaare diepe lijnjes, lachrimpels, bij haar ogen. Beiden hebben goed gevulde lippen. Wat zegt dit over deze twee personages? Jij weet het nu!

Comments


Gerelateerde artikelen