Wat kun jij als beautyprofessional betekenen voor vrouwen met borstkanker

Behandeltips | 2529 keer bekeken
Wat kun jij als beautyprofessional betekenen voor vrouwen met borstkanker

Al verschillende jaren staat oktober in het teken van borstkanker. Maarliefst 1 op de 9 vrouwen krijgt borstkanker in Nederland. Wij als beautyprofessional kunnen veel voor deze vrouwen betekenen. Het begint natuurlijk allemaal bij persoonlijke aandacht en dat we deze vrouwen extra in de watten leggen. Maar de vrouw met borstkanker vraagt om een iets andere begeleiding. Maar waar gaan we beginnen? Aandacht en een luisterend oor werken in eerste instantie al helend. Probeer vervolgens in kaart te brengen wat de veranderingen zijn om daarmee aan de slag te gaan. Laten we met zijn allen deze maand extra aandacht geven aan deze vrouwen, dat verdienen ze!

Verandering van het uiterlijk en emoties

Bij borstkanker vinden zowel op lichamelijk als emotioneel vlak veel veranderingen plaats. Als de vrouw chemotherapie krijgt of bestraald wordt kan dat invloed hebben op het uiterlijk. Door een operatie kunnen er littekens zichtbaar blijven.  Als beautyprofessional kunnen wij deze vrouwen persoonlijke begeleiding geven. Want ook al zijn ze ziek ze willen er wel zo goed mogelijk uit blijven zien, dat voelt beter en ze krijgen er meer zelfvertrouwen door. Daarom zou je als afsluiting van een behandeling kunnen denken aan een mooie make-up, met extra aandacht een de ogen en wenkbrauwen wanneer deze haartjes zijn uitgevallen.

Huid en borstkanker

Bij bestraling kan de huid rood of erg droog worden. Ook kan de huid extra geïrriteerd raken en zelfs gevoelig worden voor infecties  De huid vraagt om extra voorzichtigheid en verzorging. Probeer daarom zo weinig mogelijk (warm) water te gebruiken. Dep de huid daarna droog met een zachte handdoek. Omdat de huid kwetsbaar is zijn PH neutrale producten zonder geurstoffen aan te bevelen.

Lymfoedeem en littekens

Wanneer er bestraling heeft plaatsgevonden of de borst is verwijderd kunnen er littekends zichtbaar blijven of het lymfesysteem kan zijn aangedaan. De afvoer van lymfevocht kan stagneren, waardoor ophoping van lymfevocht ontstaat. Een dikke arm is het gevolg.

Lymfoedeem kan zelf nog jaren na de behandeling ontstaan, hoewel dat zelden voorkomt. Om te voorkomen dat er lymfoedeem ontstaat, kun je de vrouw een aantal adviezen meegeven: voorkom overbelasting van de arm, maar blijf de arm wel bewegen in verband met de lymfeafvoer, pas op met zeer hoge en lage temperaturen en vooral: voorkom infecties. Probeer als beautyprofessional hierop extra alert te zijn, bijvoorbeeld tijdens massages.

Om het oedeem te verminderen kan er manuele lymfedrainage worden toegepast. Dit is een zacht pompende massagetechniek van de handen op en rondom het oedeemgebied. De lymfdrainage stimuleert de vochtopname door de lymfvaten en verhoogt de afvoer van weefselvocht. Door middel van oedeem- en fibrosegrepen kun je heel gericht de huid en het onderliggende weefsel behandelen. Met oedeemgrepen leidt je vocht door het weefsel naar een plaats waar het gemakkelijker wordt opgenomen. Met fibrosegrepen maak je verhard weefsel (fibrose) soepeler. Deze grepen kun je ook toepassen bij het litteken. Wanneer je deze techniek niet beheerst, kun je hiervoor cursussen volgen. In de meeste gevallen is een normale massage ook al welkom, vanwege de aanraking, de rust tijdens de massage en de ontspanning die plaats vind.

Ontharen

In onze praktijken hebben we veel mogelijkheden voor het ontharen, deze kunnen beter niet toegepast worden. Lasers en IPL geven te veel warmte welke de huid niet aankan. Omdat de huid kwetsbaar is kunnen door het harsen ontstekingen ontstaan. Ze moeten thuis ook oppassen met scheermesjes.

Tepelhofreconstructie

Vaak zijn de vrouwen niet op de hoogte van tepelhofcorrectie. Dit is een medische tatoeage waarbij met pigmenten die aansluiten op de huid, een nieuwe tepelhof gemaakt kan worden. Vertel over deze mogelijkheid en verwijs deze vrouwen naar collega's die een goede naam hebben opgebouwd op het gebied van permanente make-up.

 

Aanmelden nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van het laatste beautynieuws, trends en aanbiedingen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief

Deel dit artikel

Reacties (1)

Reageren
 • Joanette Schuit
  16.10.2014 - 23:34 uur | Joanette Schuit

  NIET MASSEREN!!!
  Sinds dit jaar ben ik lid geworden van het goede doel: Look Good Feel Better. Een stichting die vrouwen helpt om er beter uit te zien tijdens hun behandeling van (borst) kanker, waardoor ze zich ook beter voelen.
  Eigenlijk kan (zou) elke schoonheidsspecialiste zich hier voor inzetten en enorm veel betekenen...
  Zelf heb ik ook een klant mogen begeleiden tijdens haar gevecht tegen deze onmogelijke ziekte! Dat gaf mij een heel fijn gevoel (je kunt iets doen ipv machteloos toe te kijken) en ik deed dit dan ook belangeloos en in mijn rustige daluurtjes.
  Wat mij tijdens de workshop werd geleerd is dat je ABSOLUUT NIET mag MASSEREN... Vooral niet tijdens de periode van behandelingen in het ziekenhuis! Er kunnen nog foute (lymfe) cellen zijn en die wil je echt niet verplaatsen door het lichaam, wat je met masseren en vooral met lymfedrainage wel doet.
  Maar zo mag je ook niet stomen, uitreinigen of epileren. Alles wat een eventuele infectie kan veroorzaken moet je vermijden.
  Ik stel voor om dit per geval aan de klant cq behandelend arts te vragen omdat elke situatie anders is. Informeer gerust bij LGFB.nl voor meer informatie.
  Vriendelijke groet,
  Joanette van Mooi! Beauty Center Amstelveen