Volg ons op

Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Huidkanker is de meest voorkomende vorm van kanker in Nederland en dit aantal stijgt elk jaar met 4%. Gelukkig is het vaak goed te genezen; afhankelijk van type huidkanker en de grootte. Grofweg zijn er 3 soorten huidkanker: 

 • Het basaalcelcarcinoom. Het meest voorkomende type huidkanker (70%).  Belangrijkste kenmerk is een niet genezend wondje. Hiervoor zijn meerdere behandelingen mogelijk, afhankelijk van de groeiwijze. 
 • Het plaveiselcelcarcinoom. Na het basaalcelcarcinoom het meest voorkomend (20%). Agressiever, maar bij vroegtijdige behandeling vaak goed te genezen.
 • Het melanoom. Kwaadaardige moedervlek. Minst vaak voorkomend (10%) en meest agressieve vorm van huidkanker. Prognose wordt bepaald door subtype en dikte van het melanoom.

10 dingen die je over de plastisch chirurg zou moeten weten als de diagnose huidkanker bij een klant geconstateerd wordt. 

 1. Plastische chirurgie is de enige opleiding in Nederland waarbij reconstructies standaard tot de opleiding behoren en plastisch chirurgen in opleiding worden dus ook getraind in het creatief denken en plannen hoe een defect dicht te maken. Bijkomend voordeel is dat er veel overlap is tussen verschillende takken binnen de plastische chirurgie. Zo kunnen technieken die worden gebruikt binnen de cosmetische/esthetische chirurgie ook gebruikt worden bij een reconstructie van bijvoorbeeld een ooglid. 
 2. Een plastisch chirurg is een chirurg en zal dus de huidafwijking wegsnijden. De plastisch chirurg is op de hoogte van andere behandelmogelijkheden dus indien wegsnijden niet de beste optie is, zal hij patiënten hierover informeren en zo nodig doorverwijzen. 
 3. De plastisch chirurg houdt rekening met huidlijnen, rimpels en trekkrachten. Op deze manier kan de plastisch chirurg de huidafwijking wegsnijden in een bepaalde richting en het litteken zo plannen dat dit zo onopvallend mogelijk wordt. 
 4. De meeste ingrepen kunnen gewoon onder lokale verdoving (prikje in de huid) plaatsvinden; poliklinisch of in dagopname. Alleen bij grote reconstructies moeten patiënten onder narcose.
 5. Als het ontstane huiddefect te groot is om gewoon dicht te hechten, werkt de plastisch chirurg volgens een vast stappen plan om tot de beste oplossing te komen om het defect te sluiten. Dit gaat volgens de reconstructieve ladder: een stappenplan waarbij elke trede omhoog steeds iets complexer wordt. 
 6. Indien een reconstructie van een huiddefect noodzakelijk is, moet de plastisch chirurg zeker weten of de huidtumor er helemaal uit is. Afhankelijk van het ziekenhuis waar de klant wordt behandeld, zijn hierin verschillen in de behandeling: 
  ​a. Het ​huiddefect wordt open gelaten en de klant wordt ingepland voor reconstructie als de uitslag van het microscopisch onderzoek bekend is. Dit duurt meestal een week.
  b. Het vriescoupe onderzoek: nadat de huidtumor is weggesneden (met marge) wordt dit meteen onder de microscoop onderzocht. Aansluitend vindt reconstructie plaats. 
  c. De Mohs procedure. Dit lijkt op het vriescoupe onderzoek, maar de techniek van het wegsnijden van de huidtumor en het microscopisch onderzoek is anders. Wel vindt dit gelijk plaats en zal zo mogelijk het defect meteen worden gesloten. 
 7. Verschillende gebieden in het gelaat hebben verschillende eigenschappen. Het motto binnen de plastische chirurgie is: ‘vervang wat is weggehaald door hetzelfde of datgene wat er het dichtst bij komt’. Vaak houdt dit in dat huid aangrenzend aan het huideffect door middel van een trucje wordt verplaatst naar het defect om dit dicht te krijgen. De uitdaging blijft om een reconstructie zo te doen dat het te opereren of te vervangen deel zo dicht mogelijk op het oude lijkt. 
 8. De huid van de neus zit erg strak, dit zorgt ervoor dat het weghalen van een kleine afwijking al niet meer gewoon gesloten kan worden. Dit betekent een reconstructie. Vaak kan dit met aangrenzende huid. Als het defect echter te groot is, maakt men gebruik van een voorhoofdslap: een stuk huid van het voorhoofd dat met bloedvat en al naar de neus wordt verplaatst om zo het defect te sluiten. Na enkele weken is de lap ingegroeid en kan het oorspronkelijke bloedvat worden doorgenomen’.
 9. Het onderooglid is ook een veel voorkomende plek voor huidkanker. Oogleden bestaan uit huid aan de buitenkant, slijmvlies aan de binnenkant en daartussen een spiertje en een kraakbeenplaatje. Kleine defecten kunnen gewoon worden gehecht. Moet er echter een groter stuk ooglid worden weggehaald, dan dienen alle 3 de lagen te worden gereconstrueerd. De plastisch chirurg heeft hierv or verschillende methoden.
 10. Patiënten die worden geconfronteerd met het feit dat ze huidkanker hebben, zijn vaak  erg bezorgd. Gelukkig is dat vaak niet nodig. Huidkanker is in de meeste gevallen goed te behandelen. Als de huidtumor is weggesneden met een goede marge (reepje gezonde huid), is de kans laag dat het terugkomt. Wel moeten  personen waarbij de huid bewezen heeft gevoelig te zijn voor huidkanker zichzelf goed blijven controleren en onder poliklinische controle blijven. 

 

Bron: Tijdschrift .Gaaf NVPC

Comments


Gerelateerde artikelen