Volg ons op

Search
Generic filters
Exact matches only

De NCV (Nederlandse Cosmetica Vereniging) brengt in haar 60e jubileumjaar een reeks digitale uitgaven over cosmetica uit en de meest recente daarvan is een uitgave over ‘Huidverzorgingsproducten’. Huidverzorgingsproducten houden de huid soepel, ondersteunen het herstellende vermogen van de huid en beschermen de huid tegen invloeden van buitenaf. Daarnaast beschikken producten vaak over specifieke eigenschappen zoals anti-veroudering, reiniging, zacht voor de huid rond de ogen en vochtafdrijvend. In deze uitgave wordt het een en ander verteld over de samenstelling van huidverzorgingsproducten, innovaties en de maatschappelijke en wettelijke aspecten van huidverzorging. Zo is bijvoorbeeld in de uitgave te lezen dat in de Cosmetica Richtlijn is vastgelegd dat vanaf 2009 grotendeels, en vanaf 2013 in het geheel geen dierproeven meer mogen worden verricht voor ingrediënten van cosmetica. Maar het allerleukste is toch wel " dat wat je misschien nog niet wist over huidverzorgingsproducten"

Feiten, fabels en leuke wetenswaardigheden over huidverzorging:

• De huid kan niet gewend raken aan gebruik van verzorgingsproducten. De huid heeft een continu proces van celvernieuwing. Af en toe een ander product gebruiken kan de huid soms wel op een positieve manier prikkelen.

• Ingrediënten in huidverzorgingsproducten hebben alle een specifieke werking, maar de uitgebalanceerde combinatie van ingrediënten zorgt vaak voor een ‘1+1=3 effect’

• Anti-rimpelproducten werken volgens drie methoden:

  – het gebruik van filmvormende bestanddelen die de huid een strakker en egaler uiterlijk geven

  – het tegengaan van het ontstaan van lijntjes om rimpelvorming te voorkomen, door de verbinding tussen opperhuid en lederhuid in goede conditie te houden.

– het verminderen van de schaduwcontrasten die rimpels dieper doen lijken door de toevoeging van lichtreflecterende deeltjes.

• Aziaten en negroïde mensen hebben over het algemeen een vettere huid en meer melanine (bruin pigment) en houden

 daarom langer een rimpelloze huid. Ook de melanine beschermt tegen huidveroudering door zonneschade, waardoor met name de Afrikaanse huid later veroudert.

• De opperhuid (epidermis) is dun, variërend van 0.05 mm op de oogleden tot 1.5 mm op de voetzolen. De hoornlaag, de buitenste laag dode huidcellen, is slechts1/100e van een millimeter, maar heeft een crucialefunctie voor het lichaam, omdat het een zeer ondoordringbare barrière tegen invloeden van buitenaf vormt.

• De huid bevat 200.000 zenuwuiteinden en is daardoor zeer gevoelig voor aanraking, druk en temperatuur. Producten spelen daarop in met verschillende texturen. Vingertoppen bevatten maar liefst 2.000 receptoren per cm2 en zijn daarmee het gevoeligst.

• Om producteffectiviteit te meten wordt van geavanceerde methoden gebruik gemaakt: lasertechnologie voor verandering in rimpeldiepte, of foto-microscopie om met infrarood door de huid heen te kijken naar bijvoorbeeld collageen en elastine en 3D-beelden van de structuur onder de huid te genereren.

• Lichaamsverzorging, en met name gezichtsverzorging, wordt voor een toenemend aantal mannen onderdeel van de dagelijkse verzorging. Van alle gezichtsverzorging die verkocht wordt, is ongeveer 20% voor mannen.

Meer weten: Je kunt hier de volledige brochure downloaden

Comments


Gerelateerde artikelen