Volg ons op

Search
Generic filters
Exact matches only

Vandaag geen klanten in je salon, maar een heerlijk dagje vrij te besteden met je gezin, vrienden of familie. Op Koningsdag trekken we er van oudsher op uit naar festivals en feesten, de vrijmarkt, de grachten in Amsterdam oranjegevuld met bootjes of misschien blijf je gewoon een dagje lekker thuis! Voor deze keer dus geen beauty gerelateerd artikel, maar een kleine greep wat er vandaag zoal te doen is. Waar vier jij Koningsdag dit jaar?

De geschiedenis van Koningsdag

Elk jaar wordt Koningsdag wel uitbundig gevierd, maar wat is Koningsdag eigenlijk en hoe is het ooit ontstaan? De traditie van Koningsdag begon op 31 augustus 1885, maar niet als de viering van een Koning. In dit geval ging het om de kleine prinses Wilhelmina. Ter ere van haar vijfde verjaardag werd er een speciale Prinsessedag voor het meisje georganiseerd, om vervolgens uit te groeien tot een jaarlijkse traditie. Deze bijzondere dag was in het leven geroepen als een idee om de nationale eenheid in Nederland te bevorderen. Na drie vorstinnen werd op 27 april 2013 de eerste Koningsdag gevierd.

De route van de koning in Groningen tijdens Koningsdag 2018

Zoals elk jaar is de koning en zijn gezin weer ergens in het land te vinden. Vorig jaar deed de koninklijke familie Tilburg aan, dit jaar vind je ze in Groningen. Het stadsbezoek van Koning Willem-Alexander, Koningin Maxima, de kinderen en andere leden van de familie zal in totaal ongeveer zo’n twee uur duren. De familie begint bij de Prinsenhof en zal vervolgens een route van ongeveer 1,2 kilometer lopen. Op de route van de koning tijdens Koningsdag passeren ze onder andere de Martinikerk, de Waag en de Vismarkt. De burgemeester van Groningen, Peter den Oudsten, en commissaris van de koning René Paas zullen gezamenlijk de koninklijke familie ontvangen bij de ingang van de Prinsenhof, om 11.00 uur ’s ochtends.

route Koningsdag 2018

Rommelmarkt Koningsdag

Een vaste traditie met Koningsdag is natuurlijk de rommelmarkt. Aan deze rommelmarkt, ook wel vrijmarkt genaamd, is al jaren lang een traditie verbonden. Alleen op deze dag hebben burgers geen vergunning nodig om spullen op straat te verkopen! In vrijwel elke stad (en dorp) in Nederland vind je deze zogenaamde ‘kleedjesmarkt’ terug. De naam kleedjesmarkt komt dan weer voort uit het feit dat mensen altijd met een kleed op de grond gaan zitten en daar hun te verkopen spulletjes op uitstallen. Om van de beste plek verzekerd te zijn, zie je vaak dat mensen de avond ervoor hun plek al ‘markeren’. De grootste en bekendste rommelmarkten zijn toch wel de vrijmarkt Amsterdam (in het Vondelpark) en de vrijmarkt Utrecht verspreid over het centrum van de stad.

Tip: fiets de Oranjeroute

Apeldoorn en de omgeving hebben een speciale band met het Huis van Oranje. In 1684 kocht stadhouder Willem III het oude jachtslot Het Loo en liet hij vlakbij samen met zijn vrouw Mary een nieuw paleis bouwen met uiteraard prachtige tuinen. De Oranjeroute is bijvoorbeeld prima te combineren met een bezoek aan dit paleis. Het startpunt van de Oranjeroute is de Koningslaan, hoek Loseweg in Apeldoorn. De route is 32 kilometer lang en duurt ongeveer 2,5 uur. Fijne Koningsdag!

0

Reacties


Gerelateerde artikelen