Volg ons op

Search
Generic filters
Exact matches only

Stel je raakt zwanger. Als schoonheidsspecialiste in dienst bij een grote salon of als masseuse bij een beautycentrum is er niets aan de hand. Je werkgever betaalt je gewoon door tijdens je zwangerschapsverlof. Maar hoe zit dit als je zzp’er bent? Natuurlijk wil je dan ook tijd voor jezelf en de baby tijdens en na de zwangerschap. De Nederlandse overheid is het hier gelukkig mee eens. Sinds 4 juni 2008 is er de Zelfstandige en Zwanger- uitkering (ZEZ-uitkering).

Om in aanmerking te komen moet je aan een van deze criteria voldoen;
●    Je bent zelfstandig zonder personeel
●    Je bent zelfstandig beroepsoefenaar, zoals huidtherapeut
●    Jouw partner is zelfstandige en jij werkt voor zijn of haar onderneming

Waar heb je recht op? 

Tijdens en na jouw zwangerschap heb je ten minste recht op 16 weken ZEZ. Als je in aanmerking wilt komen voor de maximale uitkering moet je aan het urencriterium voldoen. Als je het jaar voor je bevalling minimaal 1.225 uur als zelfstandige hebt gewerkt, heb je recht op het minimumloon van iemand van jouw leeftijd. Voor mensen ouder dan 23 ligt het minimumloon op €1595,20 bruto per maand.

Mocht je niet in aanmerking komen voor de maximale uitkering, dan ontvang je een lagere uitkering. Hoe hoog de ZEZ zal zijn hangt af van jouw winst in het voorgaande jaar. Zorg er wel voor dat jij jouw ZEZ uitkering uiterlijk twee weken voor de gewenste ingangsdatum hebt aangevraagd bij het UVW.

Verzekering

Naast deze uitkering kun je ook een verzekering afsluiten om voor financiële zekerheid te zorgen. Deze keert geld uit tijdens je zwangerschapsverlof. Let wel: de meeste verzekeraars keren niet uit als je binnen twee jaar na het afsluiten met zwangerschapsverlof gaat.

Dit artikel is geschreven door Robin de Jong, redactrice ZZP Servicedesk.

1+

Reacties


Gerelateerde artikelen