Volg ons op

Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Het onderwerp probiotica zien we regelmatig opduiken. Niet alleen in vakbladen, maar ook wordt er aandacht aan besteed door voedingsdeskundigen, dermatologen en door cosmetica merken die sinds kort probiotica in hun crèmes verwerken.

Ik ben zelf een grote fan van deze vriendelijke micro-organismen! Nieuw wetenschappelijk onderzoek laat namelijk zien hoe essentieel de microbiota -de nieuwe wetenschappelijke term voor de darmflora- voor ons is. Zo essentieel dat ze in een review artikel gepubliceerd door het NCBI (National Center for Biotechnology Information) als een vergeten orgaan wordt gezien.

Het is misschien moeilijk voor te stellen maar onze hele omgeving, een gezonde bodem en uiteraard onze huid worden bevolkt door honderden verschillende soorten bacteriën en schimmels. Onder ideale omstandigheden bestaat er een perfect evenwicht tussen al deze soorten en merken we weinig van hun bestaan. Pas op het moment dat er een onbalans ontstaat merken we door de symptomen, die slechte bacteriën en schimmels ons geven, dat wij een symbiose hebben met de microbiota. Naar mijn mening is er momenteel een onbalans van dit orgaan op grote schaal, zowel in de bodem, in de veehouderij als in en op ons eigen lichaam. Zou het herstellen van de balans een onderdeel kunnen zijn van de oplossing voor diabetes, darmproblemen, huid problemen en allergieën?

Het wordt steeds meer bevestigd dat goede bacteriën essentieel zijn voor onze gezondheid. Ze maken onderdeel uit van ons immuunsysteem en dragen sterk bij aan het verteringsproces. Wanneer de balans van de goede en slechte bacteriën verstoort raakt door bijvoorbeeld antibiotica gebruik of een ongezond dieet, krijgen we te maken met verschillende gezondheidsklachten zoals overgewicht, allergieën, huid problemen en schimmelinfecties. Alle mensen met overgewicht hebben bijvoorbeeld een onbalans in de microbiota en allergieën en huid problemen verminderen of verdwijnen door het herstellen van deze balans. Ik vind het erg interessant dat ook de relatie tussen rosacea en een verstoord evenwicht van bacteriën in de dunne darm wordt bevestigd door onderzoek.

Dr. Whitney Bowe, een Amerikaanse dermatologe met vele publicaties op haar naam, televisie optredens en veel gevraagd spreekster op nationale en internationale conferenties, is een expert op het gebied van voeding en de huid. Volgens Bowe, en ik sluit me bij haar aan, is het nodig om oude kennis over de relatie tussen voeding en de huid drastisch te herzien. Zo zegt ze dat er sterke aanwijzingen zijn dat een dieet zonder melkproducten en met een lage glycemische index binnen een paar weken acne kunnen verhelpen. Ook stelt ze dat er studies zijn die zowel het gebruik van probiotica op de huid als oraal, ondersteunen in de behandeling van acne en rosacea.

In mijn eigen voedingsadviezen neemt probiotica, al dan niet in de vorm van gefermenteerde voeding, een belangrijke plaats in. En als iemand met een geschiedenis van darmproblemen heb ik het positieve effect van probiotica gebruik zelf heel goed kunnen ervaren. Van ouds her wordt gefermenteerde voeding, zoals zuurkool en kefir, in diverse culturen gebruikt als een methode om voedsel langer houdbaar te maken. Als wij deze gefermenteerde voeding eten doet het ook veel goeds voor ons. De microbiota:

  • Creëert een onvriendelijke omgeving voor schadelijke bacteriën en schimmels
  • Ondersteunt de vertering en opname van alles wat wij eten
  • Produceert b-vitaminen waaronder b-12
  • Produceert vitamine k
  • Produceert enzymen en ontziet daarmee onze eigen enzym voorraad
  • Produceert zuren die de gezondheid van de darmwand ondersteunen
  • Vermindert inflammatie in de darmen en in het lichaam, inflammatie zorgt voor een versnelling van het verouderingsproces

Onderzoek laat zien dat goede bacteriën zorgen voor een belangrijk natuurlijk evenwicht dat we makkelijk kunnen verstoren met onze voedingskeuze en medicijnen zoals antibiotica. Een nieuwe strategie om om te gaan met schimmels en bacteriën die onze gezondheid ondermijnen en het huid beeld verslechten is dan ook het met regelmaat toevoegen van goede bacteriën in de vorm van voeding, een crème of als supplement.

Dit artikel is geschreven door Eva van Nieuwburg

Comments


Gerelateerde artikelen