Volg ons op

Search
Generic filters
Exact matches only

We gaan ervan uit dat iedereen zich beter voelt met een beetje kleur. Recent onderzoek wijst uit dat dit ook werkelijk zo is. En dat niet alleen, we gaan daardoor minder ‘bakken in de zon’ of onder de zonnebank liggen. Gedragsverandering is gemeten bij vrouwen die gebruik maken van zonloos tannen, het alternatief voor UV-stralen.

We zijn bewust geworden van de gevaren van te lange of onbeschermde blootstelling aan de zon en weten inmiddels dat UV-stralen vroegtijdige huidveroudering, pigmentatie, couperose of uitdroging kunnen veroorzaken of zelfs huidkanker. Huidkanker wordt naar schatting bij 25.000 mensen per jaar vastgesteld in Nederland. Tanning is ontstaan in de zoektocht naar alternatieven voor de zon en zonnebank.

Met spray on tanning of zonloos kleuren kan men in 10 minuten een gebruinde huid krijgen. De spray werkt nog een aantal uur na de behandeling door. Tanning kunstenaars geven de consument een natuurlijke bruine teint afgestemd, op de huidskleur en wensen, die meestal een dag of 7 à 10 blijft zitten. Doordat we uiteindelijk de dode huidcellen verliezen, verdwijnt daarmee het effect van de tanning.

DHA (dihydroxyaceton) is de werkende stof, een suiker, die zorgt voor de kleuring. DHA is een niet-giftige, natuurlijke stof en consumenten worden niet blootgesteld aan schadelijke UV-stralen. Na het aanbrengen zorgt deze stof voor een reactie op de hoornlaag (dode huidcellen) met de aminozuren waardoor de donkere teint ontstaat. De meeste producten hebben tegenwoordig een aangename geur door parfum.

Tannen zonder zon is een goed alternatief. Vrouwen die regelmatig naar de salon gaan voor de fake tan behandeling maken minder gebruik van zonnebanken of de zon. De meesten vinden zichzelf er beter uitzien met een zogenaamde sun-kissed look en voelen zich hierdoor beter over zichzelf. Dat is een belangrijke gegeven voor dermatologen. Mensen afraden om te gaan zonnebaden heeft waarschijnlijk minder nut dan ze te wijzen op alternatieven die niet schadelijk zijn, aldus het onderzoek “Correlation Between Sunless Tanning Product Use and Tanning Beliefs and Behaviors” onder 415 vrouwen, uitgevoerd door Dr. Suephy C Chen en gepubliceerd op ResearchGate.nl.

Dit artikel is geschreven door Sophie Spanjer

Comments


Gerelateerde artikelen