Voor- en nabehandeling bij peelings maken het verschil

Behandeltips | 8822 keer bekeken
Voor- en nabehandeling bij peelings maken het verschil

"Het succes van een peeling hangt niet alleen af van het peelingproduct dat je kiest. Het zijn vooral de voor- en nabehandeling die het grote verschil maken". Dat vertelde Els van Gogh tijdens haar presentatie op het NL SAS event ‘Peelings in the Picture’ dat eind januari 2016 in Nieuwegein plaats vond. 

Waarom peelen?

Een peeling kan worden ingezet om rimpels te verzachten, sporen van acne te vervagen, poriën te verfijnen of pigmentatie te verminderen. Door een laagje dode huidcellen te verwijderen, komt een frissere en meer egale huid tevoorschijn. Oppervlakkige peelings bereiken slechts de bovenste lagen van de epidermis en geven een subtiele huidverbetering, terwijl de meer intensievere peelings tot in de dermis werken, duidelijk zichtbare resultaten geven maar ook een langere hersteltijd vragen. De keuze van het juiste product hangt af van het huidtype en de huidconditie van de klant. Maar het succes van de behandeling is voor een groot deel afhankelijk van de juiste voor- en nabehandeling. En dat is precies de reden waarom je een klant nooit zomaar een peeling zou moeten geven, wanneer hij/zij er in de stoel om vraagt.

Waarom voorbereiden?

Wanneer je de huid goed voorbereidt op een peeling, heeft de behandeling meer effect. Het resultaat is dan niet alleen beter maar houdt ook langer aan. Daarbij reageert een voorbehandelde huid minder met hyperpigmentatie of erytheem (roodheid) en is de hersteltijd korter. Het is dus belangrijk dat je klant beseft dat een goede voorbereiding bepalend is voor het uiteindelijke resultaat.

Enkele weken voor de behandeling adviseer je de klant te starten met een crème met een lichte peelende werking. Dat is nodig zodat de peeling straks beter de huid kan penetreren. Afhankelijk van het huidtype is nog een aanvullende voorbereiding nodig. Klanten met lichte huidtypes (Fitzpatrick I, II en III) gebruiken hiernaast een product dat de hydratatie van de huid verbetert en een SPF van minimaal 30 om pigmentatie zoveel mogelijk tegen te gaan. Klanten met donkere huidtypes (Fitzpatrick IV, V en VI) hebben een pigmentonderdrukker nodig die hyperpigmentatie bestrijdt. Daarnaast is een serum met vitamine C aan te raden. Dat geeft de fibroblasten een impuls om meer collageen aan te maken en vermindert ook de kans op pigmentvlekken.

In de stoel

Zit je klant eenmaal goed voorbereid in de stoel, dan volgt de laatste stap van de voorbehandeling: het ontvetten van de huid. Een vette huid heeft namelijk een hogere pH waarde – en dat kan het effect van de peeling beïnvloeden. Normaal gesproken heeft de huid een pH waarde van rond de 5. Peelings hebben een lagere pH waarde en zijn dus zuurder dan de huid. Hoe lager de pH waarde van de peeling, hoe sterker het effect op de huid. Wanneer de huid een hogere pH waarde heeft, wordt ook de pH waarde van de peeling tijdens de behandeling hoger. En dan bereik je dus een minder goed effect.

En daarna?

Een peeling haalt niet alleen corneocyten weg, maar tast ook de zuurmantel en de lipidelaag aan. Na een peeling heeft de huid daarom een goede nazorg nodig om de barrièrefunctie zo snel mogelijk te herstellen. De huid heeft nu behoefte aan crèmes met werkstoffen die de huid helpen herstellen en verzachten. Ook is het belangrijk om voor vochtherstel te zorgen. De eerste week na een peeling mogen geen producten met AHA’s gebruikt worden, en ook warmte (denk aan sauna, koken, open haard) moet vermeden worden. Maar misschien wel het belangrijkste advies dat je je klant kunt geven: zorg voor een goede zonbescherming. Vlak na een peeling is de huid extreem gevoelig voor UV-straling en kunnen er snel pigmentverschuivingen optreden. Na de behandeling mag de huid zes weken niet worden blootgesteld aan de zon of de zonnebank. Adviseer daarbij een SPF van factor 30 of hoger, elke keer wanneer de klant buiten komt. De SPF moet meerdere keren per dag worden aangebracht, ook op dagen dat de zon niet schijnt.

Aanmelden nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van het laatste beautynieuws, trends en aanbiedingen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief

Deel dit artikel

Reacties (6)

Reageren
 • Carla Tolhuijsen
  13.03.2016 - 19:44 uur | Carla Tolhuijsen

  Goed geformuleerd en zeer duidelijk!

 • liesbeth Winter
  10.03.2016 - 14:08 uur | liesbeth Winter

  Goed artikel, veel informatie, de peelingen van Simildiet werken exact volgens deze methode. [sluikreclame verwijderd]
  De manier van nabehandelen die we op mijn werk adviseren is het insluizen van serums door middel van Meso electroporatie. Omdat alleen op die manier de werkstoffen de juiste diepte bereiken. Meso-elektroporatie is in de cosmetiek een relatief nieuw procedé om werkstoffen transdermaal naar binnen te sluizen. Door een zich snel ontladende condensator wordt een elektromagnetisch veld gegenereerd. Dit elektromagnetische veld, dat gepulseerd gedurende 10 us tot 100 ms in stand wordt gehouden, zorgt voor het tijdelijk opengaan van de ion-kanalen in de celmembranen. Door deze ion-kanalen worden de werkzame stoffen tot diep in de huid getransporteerd via de trans cellulaire route.
  • Cel permeabiliteit wordt 400 x vergroot
  • Snelheid product doorlating: 1 gram/ 60-90 seconden
  Tevens stimuleer je spiercontractie. [sluikreclame verwijderd]
  Met vriendelijke groet,
  Liesbeth Winter

 • Gul Qeriqi
  10.03.2016 - 11:40 uur | Gul Qeriqi

  Ik zou zelf graag een peeling willen....ivm grove poriën.
  Mvg
  Gul

 • Cléophée Van Wigcheren
  10.03.2016 - 10:56 uur | Cléophée Van Wigcheren

  Fantastisch artikel, sluit helemaal aan bij de uitleg die wij aan de schoonheidsspecialist geven die alléén de biopeeling bij ons wil bestellen zonder producten voor de voor- of nazorg. Alléén een biopeeling is het halve werk, en klanten zouden telleurgesteld kunnen zijn als de behandeling niet de verwachte resultaten geeft, of huidreactie te heftig uitvalt.

 • Maruya Rechards
  10.03.2016 - 09:24 uur | Maruya Rechards

  Erg leerzaam.

 • Johanna van Lieshout
  07.03.2016 - 19:47 uur | Johanna van Lieshout

  Zeer duidelijke en algemene uitleg.