Volg ons op

Search
Generic filters
Exact matches only

De afgelopen weken konden mensen stemmen op hun favoriete vitamines, mineralen, kruiden en andere supplementen. Als overtuigende winnaar werd vitamine D uitgeroepen tot supplement van het jaar 2021. In 2017 wist deze vitamine ook al de eerste plaats te behalen. Het Informatiecentrum voedingssupplementen & gezondheid (IVG) gaat jaarlijks op zoek naar gebruik en trends van voedingssupplementen. Ruim 2500 mensen lieten weten welk voedingssupplement ze nemen en waarom.

Vitamine D wordt omarmd
Ruim 70 procent van de deelnemers gaf aan vitamine D te gebruiken. Juist in deze coronatijd is het geen verrassing dat vitamine D als winnaar uit de bus is gekomen, met alle aandacht die er wordt gegeven aan de belangrijke rol van vitamine D. Het publiek heeft vitamine D omarmd en is daardoor ruim op de eerste plaats geëindigd. Kurkuma verovert de tweede plaats, gevolgd door visolie (omega-3 vetzuren) die wederom op plek drie is geëindigd. Vorig jaar stond de multivitamine bovenaan, dit supplement eindigt nu op de zesde plek. Mensen konden stemmen op meerdere vitamines, mineralen en overige voedingssupplementen.

De top-10 van 2021 ziet er als volgt uit:
1. Vitamine D
2. Kurkuma
3. Visolie (omega-3 verzuren)
4. Magnesium
5. Vitamine C
6. Multivitamine
7. Probiotica
8. Cranberry
9. Zink
10. Echinacea

Werken aan de weerstand en gezonde leefstijl nastreven
Ruim tweederde (62,4 procent) van de deelnemers geeft als voornaamste reden voor gebruik van een supplement aan: werken aan een goede weerstand en het immuunsysteem. Het nastreven van een gezonde leefstijl (47,6 procent) werd door bijna de helft aangeklikt. Er konden meerdere redenen worden gekozen. Ook werd door één op de drie mensen (29,4 procent) aangegeven dat ze supplementen nemen voor behoud van sterke botten, een betere stoelgang of een beter geheugen.

Over vitamine D
Zonlicht is de belangrijkste bron van vitamine D; onder invloed van uv-straling uit zonlicht wordt in onze huid namelijk cholesterol omgezet in vitamine D. Dat deze supervitamine onmisbaar is voor je lijf, staat al een paal boven water. Het zorgt namelijk samen met calcium voor sterke botten en een sterk gebit. Verder is vitamine D belangrijk voor je weerstand en je spieren. Juist om die reden is het belangrijk dat wanneer je ouder wordt, je tijdig moet inspelen op een mogelijk tekort. Zoals gezegd maakt je lichaam zelf vitamine D aan, met behulp van de zon, maar je kunt het ook halen uit bepaalde voedingsmiddelen zoals vette vis, volle zuivel en vlees. Als deze voedingsmiddelen niet in jouw eetpatroon voorkomen, dan is er nog een optie om vitamine D binnen te krijgen in de vorm van supplementen.

Over de Supplement van het Jaar verkiezing
De Supplement van het Jaar verkiezing gaat jaarlijks op zoek naar de voorkeuren van het Nederlandse publiek voor bepaalde vitaminen, mineralen, kruiden of andere supplementen. Het gaat hierbij om een soort voedingssupplement, niet om een bepaald merk. De Supplement van het Jaar verkiezing is een initiatief van IVG (voorheen: supplementinfo.nl).

Reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Gerelateerde artikelen