Volg ons op

Search
Generic filters
Exact matches only

Het belang van ingrediënten in ons beautyvak is GROOT, zoals het ingrediënt Vitamine C . Maar weet jij precies welk ingrediënt welke functie heeft en hoe de huid erop (kan) reageren? Jan Zwoferink, apotheker en fabrikant van huidverbeterende producten neemt je mee in een serie over ingrediënten. Vandaag:  Vitamine C.  

Vitamine C is een van de best bestudeerde cosmetische ingrediënten die de huid écht verbetert. Vitamine C of ascorbinezuur is een natuurlijke antioxidant en een belangrijk ingrediënt voor het behoud van een jonge, gezond uitziende huid met een frisse uitstraling. De meeste dieren maken zelf Vitamine C aan, maar mensen hebben dit vermogen verloren en moeten het via voeding innemen. In de huid komt ascorbinezuur vooral voor in de epidermis en fungeert het als eerste barrière tegen aanvallen van oxidatieve stoffen van buiten. Externe factoren kunnen er namelijk voor zorgen dat onze huid er dof en grauw uit komt te zien. UV-straling veroorzaakt huidschade en door oxidatieve stress kan onze huid versneld verouderen. Met ascorbinezuur kunnen deze problemen voor een groot deel aangepakt worden. Ascorbinezuur is in staat om het natuurlijke herstel van de huidcellen te versnellen, waardoor de huid eerder in staat is zich te herstellen. Zichtbare tekenen van huidveroudering en vermoeidheid verminderen hierdoor. Ascorbinezuur is daarnaast essentieel voor de aanmaak van collageen, waardoor de huid elastischer wordt, meer volume krijgt en steviger wordt. Onderzoek heeft verder aangetoond dat het aanbrengen van dit ingrediënt op de huid via een crème of serum ook helpt tegen  hyperpigmentatie, acne en rosacea.

Helaas is het niet zo dat elke crème of serum met Vitamine C effectief is. Het werkt namelijk alleen in hoge concentraties (minimaal 4%) en het is daarnaast ook nog eens instabiel. In contact met zuurstof verliest het haar werkzaamheid door oxidatie. Daarom zie je dat in cosmetica vaak zogenaamde Vitamine C-derivaten worden gebruikt, dat zijn verbindingen waarbij aan ascorbinezuur een ander molecuul is ‘vastgeplakt’. Voorbeelden van dit soort stabielere Vitamine C verbindingen zijn onder  andere Sodium Ascorbyl phosphate, Ascorbyl Tetraisopalmitate of Ascorbyl palmitate.  

Samengevat: Vitamine C is een perfect ingrediënt om een doffe of vermoeid uitziende huid tegen te gaan, maar let er wel op dat er een stabiele vorm van wordt gebruikt in een voldoende hoge concentratie.

 

In het vakblad De Beauty Professional lees je iedere maand een heldere uitleg over ingrediënten van apotheker & fabrikant Jan Zwoferink. Ook dit artikel verscheen eerder in het geprinte vakblad. Iedere maand De Beauty Professional op je deurmat? Neem een (proef)abonnement! 

Wilt u meer soortgelijke artikelen bekijken, lees dan hier verder..

 

0

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Gerelateerde artikelen