Volg ons op

Search
Generic filters
Exact matches only

Ongeveer anderhalf jaar geleden gaf ik een workshop over superfoods. In de groep zat een dame op leeftijd en toen ik het onderwerp vet besprak zag ik haar bedenkelijk kijken. Ze vroeg mij of ik dacht, naar aanleiding van haar huid, of ze veel of weinig vet had gegeten in haar leven. Ik kon niet ontkennen dat haar huid er dun en zeer rimpelig uitzag. Ze vertelde in de groep dat ze haar hele leven erg haar best heeft gedaan om gezond te eten. En de aanbevelingen om weinig vet en weinig verzadigd vet te eten keurig heeft opgevolgd. Haar huid had zichtbaar een belangrijk en essentiële voedingsstof gemist: Vet.

Alhoewel de inzichten omtrent vet steeds meer worden bijgesteld en suiker nu wordt gezien als één van de belangrijkste oorzaken voor hart- en vaatziekten (en van vele andere gezondheidsproblemen van deze tijd), hebben we toch te maken met een decennialange campagne, die met name vrouwen bang heeft gemaakt voor vet. Volgens experts op dit vlak heeft het wel of niet eten van vet invloed op de huid.

Vet hebben we altijd gegeten. Onze voorouders dronken volle melk, aten roomboter en aten vet vlees. Wat veranderd is, is dat we veel meer bewerkte voeding zijn gaan eten waaronder geraffineerde koolhydraten en dat we veel minder zijn gaan bewegen.
Volgens Dr. Mary Enig, verbonden als voedingsdeskundige aan de University of Maryland zorgt een gebrek aan gezond vet voor een toename van rimpels en verzakking van de huid. Roomboter is iets dat veel mensen als zeer slecht zien voor de gezondheid, dus ik blijf even bij dit voorbeeld. Het eten van roomboter van gras gevoede dieren zorgt er niet alleen voor dat we vet oplosbare vitaminen binnenkrijgen zoals vitamine A en D, het zorgt er ook voor dat de mineralen die we eten beter worden opgenomen. Een ander voordeel van grasboter is dat er meer omega 3 vetzuren inzitten en die werken ontstekkingsremmend.

Het is een misverstand dat verzadigde vetten per definitie slecht zijn. Volgens Donna Gates, Amerikaanse voedingsdeskundige en een expert op het gebied van anti-aging, zorgen vetten ervoor dat we er goed uit zien, hebben ze een vochtinbrengend effect op de huid en zorgen ze voor een goede hormoonbalans.
Ik denk dat we niet bang hoeven te zijn voor het gebruik van gezond vet, waaronder roomboter van gras gevoede dieren. In mijn optiek past het eten van verzadigd vet in het voedingspatroon waar wij als menselijke soort op geëvolueerd zijn.

Dit artikel is geschreven door Eva van Nieuwburg

Comments


Gerelateerde artikelen