Verschillende haartypes ook belangrijk voor de schoonheidsspecialist

Behandeltips | 1220 keer bekeken
Verschillende haartypes ook belangrijk voor de schoonheidsspecialist

Niet alleen kunnen we verschillende huidtypes onderscheiden, maar ook haren zijn op te delen in verschillende haartypes. Afhankelijk van de leeftijd en de plaats op het lichaam bestaan er drie verschillende opgebouwde haartypes, namelijk: lanugohaar, vellushaar en terminaalhaar. Als we kijken hoe deze haren eruit zien dan is er ook een groot verschil in haartypes te onderscheiden bij verschillende etnische achtergronden. Bij behandeling van haren zijn we afhankelijk van al deze factoren, bijvoorbeeld bij ontharing door middel van een laser of IPL.

De opbouw van een haar

Wanneer een baby geboren wordt, heeft deze hele fijne, ongepigmenteerde haren welke over het hele lichaam kunnen zitten. Deze haren worden lanugohaar genoemd. Deze haren kunnen enkele centimeters lang worden en vallen vaak uit in de eerste levensweken. Deze haren worden vervangen door vellushaar.

Vellushaar oftewel donshaar is heel fijn en wordt maximaal 1 tot 2 centimeter lang. Ook dit haar is vaak ongepigmenteerd, alleen blijft dit haar het hele leven aanwezig.

Terminaal haar bestaat uit dikkere gepigmenteerde haren, namelijk: blond, rood, bruin of zwart haar. Deze haren worden afhankelijk van de lokatie op het lichaam, 1 tot 50 centimeter lang. Terminaal haar is bij de geboorte alleen aanwezig op het hoofd, de wenkbrauwen en de wimpers. In de puberteit onstaat, onder invloed van androgenen, nieuw terminaal haar op de androgenen afhankelijke gebieden, zoals de schaamstreek. 

Krullend of stijl haar?

Hoe jouw haar uit de haarfollikel komt, bepaald of je krullend of stijl haar hebt, dit is dus genetische bepaald. Heb je een plat haarzakje, dan wordt het een krul. Is het een bol haarzakje, dan heb je steil haar. Aziatische haren groeien het snelst met 1,3 centimeter per maand, daarentegen is dit het dunste haar. Doordat het haarzakje bol is, is dit haar erg stijl en plat. Het Europese haar groeit 1,2 centimeter per maand, Dit haar is het dikst van alle haartypes. De haarfollikel is vaak iets platter waardoor het haar vaak golvend of licht gekruld is. Europees haar is het meest variërend van kleur en kan van stijl tot sterk krullend zijn. Afrikaans haar groeit het langzaamst, met iets minder dan 0,9 centimeter per maand. Het haar is iets dikker dan Aziatisch haar. Deze haarfollikels zijn erg plat waardoor het haar tijdens het groeien om zichtzelf heen draait. Op die manier wordt het (pluizige) kroeshaar gevormd.

Eumelanine of feomelanine

De natuurlijke, individuele haarkleur van een mens wordt bepaald door het melaninegehalte van het haar. Melanine wordt in de malanocieten geproduceerd. Dit zijn cellen die zich onder andere in de haarfollikels bevinden. Er zijn twee typen melanine die voor de verschillende haarkleurvarianten verantwoordelijk zijn, namelijk eumelanine en feomelanine. Deze verschillen in verhouding tot elkaar, waardoor het haar in circa 11 tot 12 kleurtinten kan variëren. Blond haar bevat weinig eumelanine en veel feomelanine. Rood haar bevat eveneens weinig eumelanine maar wel zeer veel feomelanine. Terwijl donker haar veel eumelanine bevat en weinig feomelanine.

Behandeling van haren

Bij een behandeling van haren, doormiddel van laser of IPL, zijn we afhankelijk van al deze factoren. Waar blonde, rode en grijze haren niet gelaserd kunnen worden omdat deze simpelweg geen pigment bevatten, kunnen deze wel weer goed behandeld worden middels electrische epilatie. Ook zal de instelling van een laser, bijvoorbeeld de intensiteit en de pulsduur, afhankelijk zijn van de dikte van een haar. Aan de genetische factoren kunnen we niets veranderen maar doormiddel van verschillende behandelingen kunnen we wel het uiterlijk van het haar veranderen en kunnen we alsnog van kroes naar stijl haar! 

Aanmelden nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van het laatste beautynieuws, trends en aanbiedingen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief

Deel dit artikel

Reacties (1)

Reageren
  • 07.09.2017 - 14:15 uur | BERT VAN SETERS

    Er wordt een derde methode vergeten. In mijn werkzame periode als leverancier bood ik mijn klanten naast apparatuur voor lichttherapie (IPL of Laser) en electrisch ontharen vooral ook haargroeiremmers. Haargroeiremmers bevatten fermenterende extracten van vleesetende planten en verstoren, direct aangebracht na welke vorm van ontharing dan ook (bijv. harsen of sugaring), de totstandkoming van een gezonde hoornlaag bij nieuw uitgroeiende haren. Daar de hoornlaag bepalend is voor de donkerte van haren, voor de hardheid en daardoor de groeisnelheid is het resultaat van haargroeiremmers dat nieuw doorkomende haren lichter van kleur zijn, donsachtiger van structuur en dat ze vooral trager groeien. Door na elke ontharing de behandeling te herhalen wordt de overlast van ongewenste haren steeds minder en zijn de ontharingsbehandelingen steeds minder vaak nodig. Een win-win situatie want allereerst is de behandelde blij terwijl de behandelaar minder vaak hoeft te harsen/sugaren (tenslotte niet ieders liefhebberij) en de daardoor wegvallende omzet eenvoudigweg gecompenseerd wordt door de meer-opbrengst van de haargroeiremmers. Opvallende voordelen zijn verder dat haargroeiremmers ook effectief zijn op blonde en grijze haren, dat de behandeling niet in zonnige seizoenen onderbroken hoeft te worden, van de behandelaar nauwelijks investeringen vergt en voor de consument veel laagdrempeliger is en goedkoper met op termijn een gelijk resultaat.