Volg ons op

Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Als je tijdens een behandeling bij een klant een moedervlekje ziet dat opeens van vorm of kleur veranderd is, dan kan het een teken zijn dat het mis is. Adviseer je klant om het in ieder geval te laten checken door de huisarts. Want per jaar krijgen zo’n 36.000 mensen te horen dat dat vreemde plekje inderdaad huidkanker is.

Zo ontstaat huidkanker
Wanneer de huid te vaak of te lang wordt blootgesteld aan de zon, kan zowel UVA- als UVB-straling de huidcellen beschadigen. Het erfelijk materiaal in de celkernen (het DNA) kan daardoor veranderen. Soms kan de schade door speciale eiwitten worden gerepareerd, soms sterft de huidcel gewoon af. Maar in sommige gevallen wordt het DNA verkeerd of helemaal niet gerepareerd. De cel kan zich dan ongecontroleerd en ongeremd gaan delen. En zo kan huidkanker ontstaan.

Controleer de moedervlekken
Huidkanker komt voor in verschillende vormen. Maar wanneer de diagnose op tijd wordt gesteld, kan de ziekte in veel gevallen genezen worden. Daarom is het belangrijk om verdachte plekjes zo vroeg mogelijk op te sporen. De klant kan regelmatig zelf de huid checken. Maar het is ook belangrijk dat jij tijdens een behandeling extra bent op verdachte moedervlekjes.

Waar moet je op letten?
Een moedervlek is verdacht wanneer hij:
• groter wordt
• van kleur verandert
• van vorm verandert
• een vage grens krijgt
• blijft jeuken
• spontaan gaat bloeden
• recent is ontstaan
Maar let ook op andere plekjes en vlekjes. Is er een wondje dat niet geneest binnen zes weken? Een eczeemplekje dat niet reageert op een behandeling? Stuur de klant dan ook door naar de huisarts.
 
Bij verhoogd risico
Zijn er bij de klant al eerder verdachte moedervlekken gevonden, heeft ze meer dan 150 moedervlekken of heeft een van de naaste familieleden een melanoom gehad, dan behoort de klant tot de risicogroep. Je zou dan kunnen adviseren om elk jaar een 'molemap' te laten maken. Hierbij worden alle moedervlekken op de huid nauwkeurig vastgelegd met behulp van een digitale huidscan. Een eventuele verandering kan dan beter en sneller worden opgespoord. Voor deze digitale screening kan de klant onder andere terecht bij een van de vestigingen van Helder kliniek. Deze kliniek is gespecialiseerd in het opsporen en behandelen van huidkanker. Met een verwijzing van de huisarts worden alle behandelingen vergoed door de zorgverzekering.

Comments


Gerelateerde artikelen