Volg ons op

Search
Generic filters
Exact matches only

Natuurlijke producten voor huid- en gezichtsverzorging
De huid is ons grootste orgaan en beschermt ons. Dat we soms niet zachtzinnig met onze huid omspringen, beseffen we niet, totdat het een beetje vreemd gaat reageren…. Roodheden, jeuk.

Vaak is er dan sprake van een contactallergie voor bepaalde bestanddelen uit cosmetica, zoals parabenen, parfum en cocamidopropyl betaine. Gelukkig zijn er tegenwoordig heel veel producten op natuurlijke basis te krijgen, die uitermate geschikt zijn voor de gevoelige en allergische huid. Deze producten zijn ongeparfumeerd, hypoallergeen en zitten boordevol natuurlijke ingrediënten die van biologische herkomst zijn.

Had natuurcosmetica voorheen een geitenwollensokkenimago, vandaag de dag is groene cosmetica helemaal hip en gaan steeds meer mensen over op ‘natural’. 

 

Kennismaken met natuurlijke producten, waarom zou je?
Houd je van de natuur en ben je graag milieubewust, oftewel “groen”, bezig, dan kun je wat het gebruik van cosmetica betreft natuurlijk niet achterblijven.

Ingrediënten uit de natuur kunnen de huid goed verzorgen en vormen geen probleem voor de gezondheid. Synthetische stoffen hoeven per definitie niet slecht te zijn, maar zijn wel een mogelijke risicofactor voor verstoringen van het biologische evenwicht van de huid. Om een voorbeeld te noemen: In veel cosmetica worden paraffine en siliconenoliën gebruikt. Dit zijn voor de huid onnatuurlijke oliën en vetten en kunnen de vochthuishouding en de zuurstofopname van de huid blokkeren. Deze vetten lossen ook natuurlijke huidvetten op en de huid maakt vervolgens geen nieuwe vetten aan. Zodra je deze bestanddelen niet meer gebruikt, gaat de huid droog en trekkerig aanvoelen. Je huid gaat pas weer prettig aanvoelen als er weer vette paraffine producten worden gebruikt. Dit wordt de paraffineverslaving genoemd.

Andersom hoeven natuurlijke stoffen ook niet per definitie altijd goed voor je huid te zijn. Stoffen van giftige planten kunnen we maar beter laten voor wat ze zijn.

Natuurlijke verzorgingsproducten bevatten ingrediënten die zacht zijn voor de huid, zoals extracten van biologisch geteelde kruiden en planten, natuurlijke geur- en kleurstoffen, essentiële oliën en algen. Deze bestanddelen werken in harmonie met de huid en houden het natuurlijke evenwicht in stand. Niet alleen als je een gevoelige huid hebt zijn natuurlijke cosmetica een aanrader, want iedere huid is gebaat bij het gebruik van producten op natuurlijke basis. Elke huid moet afvalstoffen afvoeren en dat gaat niet als het afgesloten wordt door synthetische stoffen.

Voor dierenliefhebbers zit er nog een groot pluspunt aan deze producten. Ze worden namelijk niet op dieren getest. Ook de afzonderlijke ingrediënten niet. Grondstoffen en eindproducten zijn dus veilig voor mens en dier. Houd er rekening mee dat wanneer je van paraffineproducten afstapt, het ongeveer 28 dagen duurt voor de huid is hersteld en gewend is aan de nieuwe, natuurlijke verzorging.

Waar moet je op letten bij de aanschaf van deze producten?
Echt natuurlijke producten moeten voorzien zijn van het BDIH of Ecocert keurmerk. Veel producten beweren dat ze bestaan uit natuurlijke ingrediënten, maar dat mag al op de verpakking vermeld worden als er slechts een natuurlijk stofje in zit. In 2001 zijn de strenge BDIH-richtlijnen opgesteld. Dit Duitse keurmerk is bedoeld om het begrip ”natuurcosmetica” te verduidelijken voor de consument en om aan de verwachtingen van de consument te voldoen wat betreft veilige, milieuvriendelijke en gezonde huidverzorgingsproducten.

Het Franse Ecocert keurmerk richt zich op milieuvriendelijke productie van voedingsmiddelen, cosmetica en kleding. Producten met dit keurmerk bevatten natuurlijke ingrediënten uit biologische teelt en moeten voor minstens 95% bestaan uit ingrediënten van natuurlijke oorsprong. Een klein percentage synthetische stoffen is toegestaan, zoals conserveringmiddelen en parfum.

De toekomst of een hype?
Of deze producten de toekomst hebben, moet nog steeds blijken. De populariteit van verantwoorde producten neemt iedere dag weer toe, mede dankzij de vele voordelen die deze producten hebben ten opzichte van reguliere cosmetica. Bekende grote merken gaan mee in deze “groene golf” en ontwikkelen steeds meer verantwoorde producten. Naast biologisch voedsel, kleding vervaardigd uit biokatoen en de vele ecoproducten die te koop zijn, is het fijn te weten dat we ook verantwoord kunnen smeren.

 

Dit artikel is geschreven door Sonja Heijdeman- Hakkers

Comments


Gerelateerde artikelen