Volg ons op

Search
Generic filters
Exact matches only

Op 6 augustus plaatsten wij dit artikel over het feit dat artsen het voorstel van de Europese norm voor schoonheidssalons (CEN/TC 409 Beauty Salon Services) tegen willen houden. Wij hebben vandaag contact gehad met het NEN en gevraagd wat er nu precies gebeurd is. We vinden het belangrijk om deze informatie met jullie te delen.

Op 27 juli 2016 zou het ‘CEN/TC 409 Beauty Salon Services’ gepresenteerd worden, een voorstel voor een Europese norm voor schoonheidssalons voor kwaliteitsverbetering. Er staan onder andere afspraken in over (medische) behandelingen die nu ook door schoonheidsspecialisten worden uitgevoerd zoals IPL- en laser behandelingen. 

Wat zegt het NEN?

Het gaat hier om kwaliteitsnormen voor schoonheidssalons die op Europees niveau tot consensus hebben geleid en laten zien hoe de toekomst eruit zou kunnen zien. Er is door Societe Suisse de Chirurgie Esthetique en het Belgische normalisatie instituut (NBN) bezwaar gemaakt tegen dit voorstel. Ook vanuit Nederland hebben partijen als NVCG, NVH, DALA en NVPC  een reactie gegeven op de claim zoals neergelegd bij TC 409. Dit bezwaar is gemaakt nog voor de publicatiedatum van de Europese norm en dit is mogelijk.

NVCG vindt dat medische behandelingen zoals voorgesteld in CEN/TC 409 Beauty Salon Services) niet door niet-medisch personeel (schoonheidsspecialisten) morgen worden uitgevoerd omdat dat een risico vormt voor de veiligheid van de patient. De NVCG beveelt dan ook aan om de medische behandelingen zoals vermeld op bijlage A, tabel B1 van de norm te verwijderen. Het gaat dan om 

  • chemische peelings
  • Laser- en ipl behandelingen
  • radiofrequent behandelingen
  • microneedling 
  • mesotherapie

Er loopt nu een formele procedure om het bezwaar te onderzoeken. Dat betekent dat de claim uitgezocht wordt en tot er duidelijkheid is, de norm niet gepubliceerd wordt.

Lees hier de laatste update over de hele IPL- en laseraffaire.


Comments


Gerelateerde artikelen