Volg ons op

Search
Generic filters
Exact matches only

Nu de zomer zich heeft laten zien met de bijbehorende zomerkriebels en dus zoenende stelletjes op vakantieoorden, zonnebadende senioren en jonge ouders die na een stressvolle periode bij aan het komen zijn, ligt het herpes virus op de loer. Niet alleen de herpes genitalis, maar ook de koortslip en gordelroos doen weer van zich spreken. 

Herpes is een aandoening die wordt veroorzaakt door het Herpes Simplex virus. Dit is één van de meest voorkomende virussen. 60-95% van de volwassenen wereldwijd heeft één of beide typen. Herpes simplex is een virus dat infecties kan veroorzaken aan de huid, zenuwen en slijmvliezen. Er zijn twee verschillende soorten herpes simplex:

Type 1: het type 1 herpes simplex virus veroorzaakt infecties aan de lippen en in het gezicht.

Type 2: het herpes simplex virus veroorzaakt herpes op en rond de geslachtsorganen.

Wanneer je eenmaal een herpes hebt gehad slaat het virus zich op in het lichaam en steekt zo nu en dan de kop op. Dit komt veel op bij een verlaagde weerstand, stress, of juist wanneer je lichaam tot rust komt. Ook blootstelling aan de zon kan een trigger zijn bij het ontstaan van een herpes. Er zijn meerdere vormen van het herpes virus, deze uitten zich allemaal op een andere manier. 

Herpes Labialis

De meest voorkomende vorm van Herpes is de Herpes Labialis, oftewel een koortslip. Deze komt voor op of rond de lippen en de neus. Meestal kan dit tijdig gesignaleerd worden omdat voorafgaand aan de uitbarsting een tintelend en brandend gevoel waar te nemen is. Hierop volgt het blaasje of soms meerdere blaasjes. De incubatietijd is meestal rond de 4 dagen, na deze dagen is het virus niet meer besmettelijk.

Herpus conjunctivitis 

is een ontsteking van het oog met het herpes simplex virus. Behalve het slijmvlies is meestal ook het hoornvlies geïnfecteerd. De symptomen zijn niet specifiek en kunnen bestaan uit een geïrriteerd rood en tranend oog waarbij er een gevoel bestaat alsof er een vuiltje in het oog zit. Licht wordt niet goed verdragen en het zicht kan troebel zijn.

Herpes Zoster

Herpes Zoster, oftewel ‘gordelroos’ wordt veroorzaakt door het Varicella Zoster virus. Het Varicella Zoster virus veroorzaakt ook de kinderziekte ‘waterpokken’. Het kenmerkt zich door kleine blaasjes die in een groepje of langwerpig gebied (gordel) bijeen liggen. Meestal bevinden deze blaasjes zich op de romp of het gezicht en altijd aan één kant van het lichaam. Herpes Zoster wordt niet altijd even snel gesignaleerd. Het meest bekende verschijnsel voor de blaasjes te zien zijn is koorts en hevige brandende pijn. Gordelroos is erg besmettelijk zolang de blaasjes en wondjes aanwezig zijn.

Behandelen en herpes?

Bij het vermoeden op een Herpes in het behandelend gebied, zijn alle behandelingen waarbij de huid niet intact wordt gelaten een contra indicatie. Voorbeelden hiervan zijn: microneedling, microdermabrasie, peelingen en mesotherapie. Lees meer over deze behandelingen in mijn vorige columns. Ook een behandeling met een laser valt hieronder. Wanneer er toch behandeld wordt kan het virus zich verspreiden en kan er een infectie van het hele gebied optreden. Dus wanneer er symptomen worden waargenomen die duiden op een Herpes wees dan heel alert. Het is erg belangrijk dat iemand wordt terug gestuurd naar huis en de behandeling pas plaatsvindt wanneer de Herpes  infectie zich teruggetrokken heeft. 

Het herpes virus kan dus soms heel onschuldig lijken maar kan grote gevolgen hebben wanneer er behandeld wordt in het gebied waar de herpes zich bevindt. 

Comments


Gerelateerde artikelen