Volg ons op

Search
Generic filters
Exact matches only

In het vorige artikel kon je alles lezen over het verschil tussen cava, prosecco en champagne en alle andere varianten. In dit artikel lees je alle ins en outs over het ‘schenken’ van de champagne en praktische vuistregels.

Temperatuur
Champagne laat zich het beste bewaren op een donkere plek met een constante temperatuur van minimaal 10 tot maximaal 14 graden. Bewaren in de koelkast is mogelijk, mits de champagne binnen korte tijd geschonken wordt. Wanneer champagne te lang en/of te extreem gekoeld wordt kan dit ten koste gaan van het aroma. Champagne kan het beste geschonken worden bij een temperatuur tussen de 4 en de 13 graden. Om dit te bereiken kun je de fles een paar uur van tevoren in de koelkast leggen. Wanneer je gebruik maakt van een ijsemmer is een half uur koelen voldoende.

Glazen
Drink champagne bij voorkeur uit ‘flutes’ (= champagneglazen) die van tevoren met de hand zijn gewassen. Het wassen van champagneglazen in de vaatwasser verdient niet de voorkeur omdat zeepresten uit de vaatwasmachine de kwaliteit van de champagne negatief kan beïnvloeden.
NB: De bekende zichtbare bubbels worden veroorzaakt door zeer kleine verontreinigingen aan de binnenkant van het glas (bijvoorbeeld kalkafzetting, restjes vaatdoek of schoonmaakmiddelen). Wanneer de champagne in een perfect egaal en schoon glas geschonken wordt, zullen de bubbels nauwelijks zichtbaar zijn!

Ontkurken
In plaats van een uitbundige knal een bescheiden gesis… Hoe feestelijk het effect ook is; het knallen van de kurk doet de champagne geen goed! Door de snelle ontkurking gaat er namelijk in één keer heel veel koolzuurgas verloren. Bij voorkeur wordt de champagnefles voorzichtig geopend waarbij de kurk in de hand wordt tegen gehouden.

Hoe kun je champagne het beste bewaren?
Champagne is een wijn die eigenlijk meteen geschikt is voor consumptie. Het is geen klassieke bewaarwijn. Nu valt er niet iedere dag wat te vieren, dus het komt vaak voor dat de champagne een tijd lang thuis ligt. Het goed bewaren van de champagne heeft een positieve invloed op de houdbaarheid van de wijn. Let hierbij op de volgende zaken.

1. Temperatuur
Wijn is het algemeen, en champagne in het bijzonder, kunnen slecht tegen temperatuurschommelingen en hoge temperaturen. Een goede bewaartemperatuur ligt tussen de 8 en 12 graden.

2. Licht
Champagne houdt niet van licht, al helemaal geen zonlicht. Daarom worden champagnes het beste bewaard in een donkere ruimte. Wanneer een champagne langdurig wordt blootgesteld aan licht (uv-straling) gaat dit ten koste van houdbaarheid.

3. Bewaren van fles
Een champagnefles moet horizontaal worden bewaard met weinig tot geen beweging Hierdoor kan de kurk niet uitdrogen. Trillen en schudden beïnvloedt de houdbaarheid van de champagne ook nadelig.

Hoe lang is champagne te bewaren na opening?
Zodra de champagne wordt geopend, komt zuurstof bij de wijn en ontsnapt koolzuur uit de wijn. Dit bevordert niet de houdbaarheid van de champagne. Over het algemeen is de champagne nog 2 tot maximaal 3 dagen te bewaren. Het is dan wel van belang dat de champagne wordt bewaard in de koelkast en wordt afgesloten met een champagne afsluitdop of een champagne stopper. Deze sluiten de fles goed af na openen

0

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Gerelateerde artikelen