Volg ons op

Search
Generic filters
Exact matches only

In Nederland hebben we nog steeds moeite om ‘zomaar’ een fles champagne open te trekken. Het moet eerst feest zijn, zoals deze feestelijke decembermaand. Maar het kan ook andersom: trek die fles open en het ís feest! Onze buren in Duitsland, België, Frankrijk en Engeland vinden het heel normaal om op zondagmiddag een fles bubbels tevoorschijn te halen en gezellig een glaasje te drinken. Waarom wij dan niet? Als jij je klanten deze maand eens iets anders wilt schenken, weet dan wat je serveert en hoe!

Het verschil tussen cava, prosecco en champagne
Voor wie bij deze namen geen belletje gaat rinkelen: het zijn dé drie grote schuimwijnen uit drie verschillende landen. De verschillen zitten in de oorsprong, de vinificatiemethode en soms wel de smaak. Welke de beste is? Proeven is de boodschap!

Champagne, de feestwijn bij uitstek
Het grootste verschil tussen champagne, prosecco en cava is de oorsprong. Champagne wordt enkel geproduceerd in de Champagnestreek. Met andere woorden: de naam champagne mag enkel gebruikt worden voor schuimwijnen die uit die streek komen. Champagne is vaak een samenstelling van drie druifsoorten (de pinot noir, pinot meunier en chardonnay-druif) en wordt ingedeeld volgens de zoetwaarde. De verschillende soorten van uiterst droog naar zoet zijn : brut nature, extra brut, brut, sec en demi-sec.

Cava, mousserende wijn op z’n Spaans
In tegenstelling tot champagne, kan cava overal in Spanje gemaakt worden. De methode om cava te produceren is zo goed als identiek aan die van champagne. Ook de onderverdeling van droog naar zoet loopt praktisch gelijk met champagne. Een niet onbelangrijk verschil is ook het prijsverschil. Cava is namelijk goedkoper dan champagne, wat ook ineens de populariteit ervan de laatste jaren verklaart.

Prosecco, mousserende wijn op z’n Italiaans
Prosecco is zowel de naam van de Italiaanse schuimwijn als van de druivensoort waarvan deze drank grotendeels gemaakt wordt. Prosecco is de meest fruitige versie van de voorgaande schuimwijnen en bestaat in drie varianten: tranquillo, frizzante en spumante, waarbij de tranquillo geen bubbels bevat, de frizzante semimousserend is en de spumante langdurig parelt. Buiten het feit dat prosecco exclusief in Italië wordt gemaakt, wordt deze schuimwijn jong gedronken. In tegenstellingen tot sommige champagnes of cava’s.

In het weekend trekken we al eens graag een flesje open, en als het wat feestelijk mag zijn mogen daar ook gerust wat bubbels in. Maar wat is nu eigenlijk het verschil tussen prosecco en asti? En kiezen we beter voor cava of espumante? Deze handleiding snelt te hulp voor wie door de bubbels het drankje niet meer ziet. Santé!

Crémant
Crémant is een Franse mousserende wijn die op dezelfde manier als champagne wordt gemaakt. Het verschil zit hem in de streek waar crémant gemaakt wordt: overal in Frankrijk, behalve in de Champagnestreek. Er worden voor crémant dan ook andere druiven gebruikt.

Lambrusco
Lambrusco is ook een mousserende wijn uit Italië, en verschilt van prosecco omwille van het kleurtje: rood. De wijn wordt gemaakt van – je raadt het al – de lambruscodruif.

Espumante
Ook de Portugezen hebben hun eigen wijn met bubbels, die ze de espumante noemen. Hij wordt gelijkaardig aan de champagne geproduceerd. Niet te verwarren met heel goedkope Portugese espumosos, waarschijnlijk de goedkoopste onder de mousserende wijnen. Espumoso wordt gemaakt door koolstofdioxide in wijn te spuiten, waardoor bubbels ontstaan.

Asti
Nog een bubbelend wijntje dat van de Italianen afkomstig is, en een beetje zoeter smaakt dan prosecco. De Italianen draaien nooit rond de pot wat hun wijnnamen betreft: Asti verwijst naar de provincie waar de Moscatodruif groeit, waar Asti van gemaakt wordt. Asti bevat minder alcohol dan andere wijnen met bubbels, zo’n 5 à 8%.

Sekt
Sekt is de Duitse en Oostenrijkse versie van wijn met bubbels, gemaakt van Riesling, Pinot Gris en Pinot Blanc druiven. De meeste Sekt wordt volgens de traditionele Champagne methode gemaakt, maar sommige goedkope versies worden geïnjecteerd met koolstofdioxide. Die herken je aan de naam ‘Schaumwein’, oftewel: schuimwijn.

In het tweede en laatste deel van het champagne-artikel gaan we verder in op de ‘vuistregels’ van champagne. Hoe schenk je deze rijkelijke vloeistof, op welke temperatuur en in welke glazen?

0

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Gerelateerde artikelen