Volg ons op

Search
Generic filters
Exact matches only

Het jaar 2016 was voor de professionele beautybranche een roerig jaar. Er gebeurde afgelopen jaar wel erg veel: diverse salonmerken gingen samenwerken met partijen die ook in retail actief zijn, minister Schippers wil van een aantal behandelingen die nu nog in de schoonheidssalon uitgevoerd worden voorbehouden behandelingen maken en in 2016 waren de beautyvakbeurzen versnipperd. Het zijn roerige en onzekere tijden voor alle ondernemers van de beautybranche. Het is nu een mooie tijd om voor jezelf en je onderneming de balans op te maken en te kijken op welke wijze je het beste op deze externe veranderingen in kunt spelen. 

Retailmerken zoeken samenwerking met salonmerken op

Organisaties die actief zijn in de distributie van cosmetica aan retailkanalen lijken op zoek te zijn naar partners die actief zijn in de professionele beautybranche. Het begon in juni 2015 toen bekend werd gemaakt dat Dermalogica  onderdeel zou worden van de Prestige Personal Care Division van Unilever.  Op 1 januari 2016 nam ELHA Cosmetics de aandelen van Hannah SIRC over en maakte er  een aparte werkmaatschappij van binnen Elha Cosmetics. ELHA is exclusief distributeur van een groot aantal internationaal parfum- en cosmeticamerken, waaronder la Prairie, Gatineau, Orlane, Juvena, Nuxe en Elizabeth Arden. Tot slot zijn de activiteiten en merken van MB Cosmetics per 1 april overgenomen door Care Holding die met de merken PUPA Milano, T. LeClerc, Darphin, Payot, Skeyndor, Matis en Marbert actief is op de Nederlandse markt. Tot nu toe hebben de meeste retail organisaties aangegeven dat ze niet van plan zijn om met salonmerken de retailbranche te gaan betreden. Maar hoe zal dit zich in de toekomst ontwikkelen en wat betekent dat voor jouw salon? Ben jij zelf het merk van jouw salon of is het cosmeticamerk waar je mee werkt het belangrijkste? Wat wil jij?

IPL- en laserbehandelingen onder vuur

Begin 2016 maakte minister Edith Schippers bekend dat ze van plan is om van IPL en laseren een voorbehouden handeling maken onder de Wet op de beroepen in de individuele gezondheidszorg (Wet BIG). Voorbehouden handelingen zijn risicovolle, medische handelingen die alleen door bevoegde zorgverleners mogen worden uitgevoerd. Als de wet wordt aangenomen en in werking treedt mogen schoonheidsspecialisten of tatoeëerders (voor weglaseren van tatoeages) niet meer zelfstandig laser, IPL (ontharen met lichtflitsen) en aanverwante handelingen verrichten. Zij kunnen nog wel in opdracht en onder verantwoordelijkheid van een bevoegd behandelaar laseren. De schoonheidsspecialisten kwamen tegen dit voorgenomen besluit in actie en op dinsdag 7 juni overhandigde Anbos ruim 51000 handtekeningen aan het ministerie van Volksgezondheid.
Hoewel de professionele schoonheidsbranche pleit voor zelfregulering, is hier pas sprake van als er door de professionele schoonheidsbranche zelf regels worden opgesteld voor het werken met IPL, laser en andere apparatuur. Deze regels moeten worden gecontroleerd en gehandhaafd. Zover zijn we nog niet. De professionele schoonheidsbranche kan op dit moment nog niet garanderen dat behandelingen met apparatuur op een kwalitatieve en veilige manier worden uitgevoerd.  Simpelweg, omdat er geen registratie is en er nog altijd trajecten worden aangeboden door leveranciers waarbij een beautyprofessional binnen enkele dagen met apparatuur kan werken. We moeten de kwaliteitsborging dus beter regelen, pas dan ziet minister Schippers de branche voor vol aan. Ook al was de petitie succesvol, hij zal mogelijk niet helpen het wetsvoorstel tegen te houden. Scholing helpt wel, daar wordt dus aan gewerkt.
Ondanks het feit dat er zeer veel bekwame schoonheidsspecialisten zijn lijkt het er nu helaas op dat de schoonheidsspecialist het moet afleggen tegen de huidtherapeut en de cosmetisch arts; zij hebben de kwaliteitsborging van de IPL- en laserbehandelingen op dit moment beter geregeld. In 2017 zal duidelijk worden hoe dit voor onze branche zal uitpakken.

Versnippering beautybeurzen

Jaarbeurs heeft 23 jaar samen met leveranciersvereniging BTP de beurzen Beauty Trade special (voorjaar) en Beauty Salon Dimensions (najaar) in Utrecht georganiseerd. De visie van Jaarbeurs en BTP bleek in 2015 zo ver uit elkaar te liggen dat het uiteindelijk niet mogelijk bleek om samen te blijven werken en werd het contract opgezegd. Als gevolg hiervan organiseerde BTP in 2016 de vakbeurs Beauty Trade Special in den Bosch en organiseerde Jaarbeurs de voorjaarsbeurs Beautyspot.nl live edition en najaarsbeurs Beautyspot.nl trade edition in Utrecht. De versnippering van de vakbeurzen die hierdoor ontstond werd door zowel Jaarbeurs, leveranciersvereniging Beauty Trade Professionals, diverse marktpartijen als ook door vele schoonheidsspecialisten als ongewenst en verwarrend ervaren. Naar aanleiding hiervan zijn de marktpartijen met elkaar in gesprek gegaan over een hernieuwde samenwerking met een heldere doelstelling: een einde maken aan de versnippering en één kwaliteitsplatform creëren voor de professionals in de beautybranche – online en offline. Goed nieuws voor de branche naar mijn idee.

Ook voor mij was 2016 een hectisch jaar

Ik heb de afgelopen jaren met veel plezier gewerkt aan Beautyspot.nl en ik blijf de trends en ontwikkelingen in de schoonheidsbranche dan ook op de voet volgen. Ik vind het leuk om beautyprofessionals een beter inzicht te geven in de marktontwikkelingen en daardoor te helpen om beter te presteren in deze hectische tijden. Met mijn kennis en ervaring op het van online marketing strategie en de professionele beautybranche ga ik mij ook in 2017 volledig richten op mijn passie: ondernemers verder helpen op internet. 

Ik wens iedereen in onze branche een heel succesvol 2017 toe!

0

Reacties


Gerelateerde artikelen