Volg ons op

Search
Generic filters
Exact matches only

Nederland uit massaal haar onrust over het mogelijk verdwijnen van IPL/Laser voor schoonheidsverzorging. In het kader van patiëntveiligheid kondigde minister Schippers in 2013 aan strengere maatregelen te treffen binnen de cosmetische sector. In 2015 kondigde de minister aan IPL/Laser te willen voorbehouden aan BIG-geregistreerden.

Ruim 16.000 handtekeningen

De omzet van schoonheidsspecialisten die werken met IPL/Laser hangt in veel gevallen van deze behandelingen af. Om die reden opende ANBOS in 2015 de petitie: ‘IPL/Laser géén voorbehouden handeling’. In maart 2016 werd deze petitie opnieuw leven in geblazen met de naam ‘IPL/Laser: in vertrouwde handen bij de gediplomeerde schoonheidsspecialisten’. Afgelopen weekend kwamen er ruim 7.000 handtekeningen bij, waarmee de teller van handtekeningen online en op papier op ruim 16.000 staat. De petitie is momenteel de op een na best lopende van Nederland.

Samen sterk

“De beroepsgroep heeft zijn handen ineen geslagen en dit werpt goede vruchten af”, aldus Kees Hoogendijk, voorzitter ANBOS. Het initiatief www.tekenvoorhetvak.nl heeft bijvoorbeeld bijgedragen aan deze enorme stijging.

Aanverwante apparatuur

De stijging van het aantal handtekeningen heeft ook deels te maken met het feit dat de minister naast IPL/Laser ook verder onderzoek laat doen naar de risico’s van behandelingen met aanverwante apparatuur. “Bijna iedere schoonheidsspecialist maakt gebruik van ondersteunende apparaten, dus het staat vast dat dit zo goed als de gehele branche treft. Tot op heden is de minister niet duidelijk over wat ze bedoelt met aanverwante apparatuur en dat zorgt voor veel commotie binnen de beroepsgroep”, aldus Hoogendijk. Deze week stuurt ANBOS een brief aan de minister waarin opheldering wordt gevraagd over het onderzoek naar behandelingen met ‘aanverwante apparatuur’.

Wetsvoorstel

De minister heeft aangegeven het wetsvoorstel over het voorbehouden van IPL/Laser aan BIG-geregistreerden nog voor de zomer bij de Tweede Kamer in te dienen. Tot die tijd blijft ANBOS in gesprek met zowel de politieke partijen als het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Binnenkort vergadert de Tweede Kamer opnieuw over patiëntveiligheid waarbij deze discussie ook aan bod komt.

Teken de petitie

De petitie blijft tot 31 mei geopend en is te vinden door op deze link te klikken.

Comments


Gerelateerde artikelen