Tea tree olie in cosmetica maximaal 1%

Behandeltips | 2750 keer bekeken
Tea tree olie in cosmetica maximaal 1%

Tea tree olie, de essentiële olie van een Australische boom, de Melaleuca alternifolia, staat bekend als een veelzijdige olie en wordt daarom ook vaak wonderolie genoemd. Tea Tree olie heeft een aseptische werking en doodt bacteriën, virussen en schimmels in is daarom in te zetten  bij veel verschillende problemen. Het zou helpen tegen littekens, puistjes, een koortslip en zelfs tegen insectenbeten en zweetvoeten. Dat is te lezen in het boekje 'Tea Tree Olie, eerste hulp in een flesje' van Drs. Harmen Rijpkema. Maar de wonderolie heeft ook een keerzijde. Als je het in hoge concentraties direct op de huid aanbrengt kan het leiden tot irritatie van de huid, of zelfs tot allergische reacties.
 
Tea tree oil wordt op diverse manieren toegepast, onder andere in cosmetica. Volgens de Nederlandse Cosmetica Vereniging (NCV) is Tea tree oil niet gereguleerd in de Cosmeticaverordening. Dat wil zeggen dat er geen verbod geldt, of dat het maar in beperkte mate mag worden toegepast. Het mag gewoon worden gebruikt in cosmetica. Echter, omdat van dit ingrediënt bekend is dat het, als het oxideert, een allergene werking kan hebben, heeft de Europese Cosmeticavereniging Cosmetics Europe geadviseerd om tea tree oil in een concentratie van maximaal 1% in cosmetica toe te passen. 

Volgens de NCV is het belangrijk dat fabrikanten erop letten dat ze tea tree oil van een goede kwaliteit inkopen, en dat ze hun verpakking erop afstemmen. Een cosmeticaproduct met tea tree oil in een pompje is bijvoorbeeld veel beter tegen oxidatie van tea tree oil beschermd dan hetzelfde product in een potje. 

Aanmelden nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van het laatste beautynieuws, trends en aanbiedingen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief

Deel dit artikel

Reacties (1)

Reageren
 • 06.02.2014 - 12:36 uur | Claudia Böing

  Mijn ervaring als schoonheidsspecialiste is alles waar te voor staat is niet goed.
  Gebruik tea tree 2x per dag. Dan is het zeer effectief. Ook kun je het verdunnen
  in het beetje shampoo wat je gebruik, je masker of crème . Wanneer je goede tea tree
  gebruikt is een half druppeltje al meer dan genoeg. Of maak een 5ml.potje met
  1druppel tea tree..Gebruik het zelf al meer dan 25 jaar zonder klachten zowel
  privé als in de salon.