Volg ons op

Search
Generic filters
Exact matches only

De vakanties zitten er weer (bijna) op, het gewone leven gaat weer beginnen. Mét alle stress die daarbij hoort. En dat is niet weinig, zo blijkt uit onderzoek van Psychologie Magazine. Bijna 40 procent van de Nederlanders voelt zich meerdere malen per week ronduit oververmoeid of opgebrand en ruim de helft is regelmatig gestrest. Waarom gaan we dan niet vaker naar de schoonheidsspecialiste of de wellness salon om te ontspannen?

Oorzaken van stress

Als belangrijkste oorzaken voor stress worden vooral conflicten – thuis of op het werk – genoemd (60% van de Nederlanders). Andere oorzaken zijn stress door werk of studie, de eigen gezondheid en die van naasten en financiële- of familiekwesties.

Bijna 70 procent van de Nederlanders heeft last van stressgerelateerde klachten. Eén op de vijf is hierdoor weleens enkele weken of langer thuisgebleven.

Bijna 40 procent van de Nederlanders zegt dat de dagen overvol zijn. Hetzelfde percentage heeft ’s avonds geen energie meer om iets te ondernemen, zoals sporten of met vrienden afspreken. 

Wat kun je doen tegen stress

Veel mensen hebben dus last van stress maar ontspannen blijkt lastig: ruim een derde vindt daar de tijd niet voor en 42 procent voelt zich schuldig als hij of zij lummelt of niets doet. Televisie kijken en slapen scoren het hoogst als manieren om stress te verminderen: ruim een derde van de Nederlanders doet dat zo. Slechts een vijfde brengt structurele veranderingen aan tegen stress, zoals vaker ‘nee’ zeggen en taken anders organiseren. Nog eens een vijfde lukt dat (nog) niet, maar zou dat wél graag willen. Maar niets doen tegen stress kan wel vervelende gevolgen  hebben: concentratie- en geheugenproblemen, een vermoeid of uitgeput gevoel, hoofdpijn en problemen met slapen. 

De drie meest genoemde redenen om niets tegen stress te doen:

1. Lastig om er tijd voor vrij te maken, omdat de to-do-lijst toch voorgaat

2. Geen ‘nee’ durven of willen zeggen

3. Angst om anderen teleur te stellen of relaties te beschadigen

Waarom dan niet naar de schoonheidssalon voor ontspanning?

De redenen om niets tegen stress te doen zit kennelijk vooral tussen de oren. Hoezo lastig om tijd te maken? Even niets doen is gewoon noodzakelijk om weer op te laden. Mensen moeten goed voor zichzelf blijven zorgen om ook op de lange termijn de to-do lijstjes te kunnen werken. Daarnaast zijn de tekenen van stress zichtbaar op de huid en veel mensen willen er goed uit zien. Genoeg redenen dus om juist wel naar de schoonheidssalon te gaan. 

Maar in de praktijk gunnen ze zich het zichzelf niet, ze voelen zich er niet goed bij als ze ‘even niks doen’. Het is aan jou om mensen er van bewust te maken dat het juist wel belangrijk is om regelmatig te ontstressen en dat een bezoek aan de schoonheidssalon daarbij kan helpen. 

Organiseer rondom het thema stress eens een campagne om je salon te promoten. Voorbeelden: Bijna helemaal opgebrand? Bezoek salon X voor een relaxter najaar. Oververmoeid? Salon X geeft je weer nieuwe energie. Maak je te weinig tijd voor jezelf vrij? Gun jezelf salon X.

Dit artikel is geschreven door Inge de Munnik.

Reacties


Gerelateerde artikelen