Volg ons op

Search
Generic filters
Exact matches only

Het verzuim door psychische klachten is de afgelopen decennia enkel toegenomen. Daarom is er deze week (20 tot en met 24 maart 2023) weer de Week vóór de Stress. Een week lang odes aan stress. “Stress heeft ten onrechte een heel slecht imago”, benadrukt stress-sociologe Suzan Kuijsten. En dat terwijl stress in beginsel functioneel en gezond is, mits we er op een slimmere manier mee omgaan. Daarom organiseert Kuijsten samen met HumanCapitalCare het vierde Stresstival als hoogtepunt van Week vóór de Stress.

De manier waarop de Westerse wereld leeft en werkt, maakt dat er bijna non-stop een beroep op het menselijk stress-systeem wordt gedaan. En juist dit systeem is essentieel om niet bij de pakken neer te gaan zitten. “Het is dus zaak om goed en vooral slimmer voor je stress-systeem te zorgen.” Stress-sociologe Suzan Kuijsten, één van de meest vernieuwende denkers op het gebied van stressmanagement, ziet de meeste van ons hopeloos falen hierin. “We willen maar al te graag van onze stress af, maar dan zou alles in de soep lopen en zouden we nauwelijks nog iets presteren.”

Stress is in de basis functioneel en nuttig. Het helpt ons namelijk om scherp te zijn bij een sollicitatie, deadlines te halen of op tijd te komen. Eigenlijk zijn we gek op stress. Maar wanneer iemand altijd maar strest en niet voldoende herstelt, komt er te veel druk op het stress-systeem te staan. “Dan heb je inderdaad hét recept voor allerlei stressklachten in handen. Stress op zich is dus niet het probleem, maar vooral het gebrek aan herstel” aldus Kuijsten.

Het onderwerp wordt benaderd vanuit verschillende expertises. “We zien dat het stressmanagement op de werkvloer niet toereikend is. Het programma biedt vanuit verschillende expertises en invalshoeken een integrale en duurzame aanpak om het psychisch verzuim in organisaties te reduceren. Een arbodienst – met professionals van bedrijfsarts tot arbeids- en organisatieadviseur – zijn daartoe bij uitstek de geschikte partner”, weet Kuijsten. Daarom hebben het Stresstival en HumanCapitalCare gekozen om ook voor deze editie een samenwerking aan te gaan en samen een vuist maken in het reduceren van psychisch verzuim in Nederland.

 

Reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


Gerelateerde artikelen