Volg ons op

Search
Generic filters
Exact matches only

Het conserveermiddel methylisothiazolinone (MIT) wordt sinds 2006 gebruikt in een brede range van cosmeticaproducten. Recent hebben Europese dermatologen een sterke toename van contact-allergieën geconstateerd voor MIT. Deze allergieën worden toegeschreven aan het gebruik van MIT in cosmetica. De stof kan tot een allergische reactie leiden met symptomen zoals zwelling van het gezicht, jeuk, netelroos, roodheid en eczeem. 

De problemen komen vooral voor bij crèmes, omdat die direct op de huid worden aangebracht. Maar de stof wordt ook gebruikt in reinigingsmiddelen. Zonder conserveermiddelen bederven producten sneller. 

Het conserveermiddel wordt onder andere gebruikt in de bodylotion van Nivea, gezichtsdoekjes van Wet Ones, 1 Day Long Lotion van Piz Buin en de hydraterende crème Revitalift Laser Renew. De fabrikanten van deze producten benadrukken dat hun producten veilig zijn.

Na analyse van gegevens verkregen uit klinische en toxicologische testen, gebruiksgegevens en kwalitatieve risicobeoordeling is door Cosmetics Europe geconcludeerd dat stoppen met het gebruik van MIT in leave-on huidproducten zal resulteren in een daling van het aantal allergieën voor dit ingrediënt. Daarom adviseert Cosmetics Europe een vrijwillige uitfasering van MIT in leave-on huidproducten en doekjes (wet wipes). 

 

0

Reacties


Gerelateerde artikelen