Volg ons op

Search
Generic filters
Exact matches only

Het voedingscentrum heeft stevige kritiek op het Hormoonbalansdieet van Ralph Moorman. Volgens het Voedingscentrum is het dieet niet goed onderbouwd en op sommige punten zelfs misleidend. Het boek ‘Het hormoonbalansdieet’ bevat feiten, aannames én onwaarheden. Voor een leek zijn deze vaak lastig van elkaar te scheiden.

Hormoonbalansdieet

In het Hormoonbalansdieet beschrijft levensmiddelentechnoloog ir. Ralph Moorman hoe iedereen moeiteloos kan afvallen door zijn of haar voeding op de hormonen af te stemmen. Want volgens Moorman maken onevenwichtige hormonen dik. Die disbalans in je hormonen is het gevolg van verkeerde voeding, stress en slaapgebrek, en leidt tot een grotere eetlust en vetopslag. Als je de hormonen weer terug in balans brengt zou je het ideale bericht kunnen bereiken en behouden. In het boek ‘Het Hormoonbalansdieet’ laat hij zien hoe je dit kunt bereiken met gezonde, onbewerkte (vaak biologische) voedingsmiddelen en beveelt hij een lijst aan met  ‘hormoonvriendelijke’ voedingsproducten uit de supermarkt en reformwinkel. 

Theorie van homoonbalansdieet niet onderbouwd

Hormonen zijn signaalstoffen die door een klier aan het bloed wordt afgegeven en allerlei functies van je lichaam regelen en processen beïnvloeden. Deze invloed kan stimulerend zijn of remmend. Volgens het Voedingscentrum is van sommige hormonen, zoals insuline, redelijk wat bekend over de invloed van voeding en beweging erop. Maar  voor de meeste andere hormonen geldt dat er veel minder bekend is over welke factoren precies van invloed zijn. Ralph Moorman, doet in zijn boek veel beweringen over hoe vaak het voorkomt dat iemand te veel of te weinig van een bepaald hormoon heeft. Maar volgens het Voedingscentrum kunnen deze beweringen niet worden onderbouwd met statistieken of onderzoeken, terwijl door de lijst met wetenschappelijke bronnen achter in het boek wel die indruk gewekt wordt. Volgens het Voedingscentrum zijn de onderzoeksresultaten ‘geshopt’ en is er niet gekeken naar de kwaliteit van bewijs. 

Gluten en zuivelproducten mijden 

In het hormoonbalansdieet wordt aangeraden om verschillende producten te mijden omdat veel mensen hiervoor overgevoelig zouden zijn, maar bronnen of statistieken om dit te onderbouwen ontbreken. Een voorbeeld hiervan is het eten van gluten. Dat wordt afgeraden, omdat gluten niet zouden kunnen worden verteerd door de mens. Volgens het Voedingscentrum is dit onjuist. Gluten zijn eiwitten die normaal gesproken gewoon worden verteerd in het maagdarmstelsel. Slechts een klein deel van de mensen is overgevoelig voor gluten. Het vermijden ervan betekent dat bepaalde granen of graanproducten niet meer gegeten mogen worden. De kans op een tekort aan voedingsstoffen is daardoor groter. Het mijden van producten is daarom alleen zinvol voor mensen bij wie door een arts is vastgesteld dat ze daarvoor overgevoelig zijn. 

Ook het eten van zuivel wordt afgeraden omdat veel mensen hier overgevoelig voor zouden zijn. De onderbouwing hiervan met cijfers ontbreekt wederom. Melk en melkproducten leveren juist veel goede voedingsstoffen. Ze bevatten eiwit, vet en koolhydraten en zijn een bron van de vitaminen B2, B12 en calcium. Deze voedingsstoffen moeten dan uit andere voedingsmiddelen gehaald worden. 

Misleidend

In het hormoonbalansdieet worden dure, zogenoemde superfoods aangeprezen als ‘hoog gedoseerde vitaminepillen’ waarmee je niet alleen de vitamines binnenkrijgt, maar ook allerlei nuttige stofjes er omheen. Deze superfoods zouden voordelig zijn voor je gezondheid. Volgens het Voedingscentrum zijn deze gezondheidsclaims niet toegestaan. Deze claims moeten goed zijn onderbouwd en het gebruik ervan is in Europese wetgeving geregeld. Deze wetgeving is speciaal gemaakt om consumenten beter te beschermen tegen onjuiste claims. Onjuiste claims maken niet waar wat ze beloven of misleiden de consument.

Gezondheidseffecten

Het hormoonbalansdieet adviseert het eten van onbewerkte voedingsmiddelen en veel groente. Maar er worden weinig tot geen adviezen gegeven over hoeveel iemand van bepaalde producten zou moeten eten. Of en hoeveel gewicht je verliest met het Hormoonbalansdieet, hangt af van de eigen invulling van het dieet. 

Het is in ieder geval wel duidelijk dat hormonen invloed hebben op honger en verzadiging. Volgens het Voedingscentrum is het eventuele gewichtsverlies waarschijnlijk het gevolg van de verzadigende werking van de relatief grote hoeveelheid eiwit n mogelijk ook vezel in dit dieet. Het is echter nog niet duidelijk of het mogelijk is om met de voeding hormonen weer in balans te krijgen.

Werkwijze Voedingscentrum

Wie eet volgens de adviezen van het Voedingscentrum volgt niet de nieuwste trends, maar is wel verzekerd van het meest betrouwbare voedingsadvies dat er op dat moment beschikbaar is.

Want iedereen heeft ervaring met eten. En iedereen kan op internet zoeken naar wetenschappelijke verslagen van onderzoeken. Of je nou vindt suiker vergif is of dat het drinken van granaatappelsap supergezond is, er is altijd wel onderzoek te vinden dat precies past bij jouw mening. Bij elk onderzoek moet je je daarom afvragen of het goed is uitgevoerd, en wat de waarde is van de uitkomsten. Zijn er storende factoren? Hoe groot is de steekproef? Is het getest met mensen? En leiden die mensen ongeveer hetzelfde leven als Nederlanders? Binnen de voedingswetenschappen zijn er wel onzekerheden.

Bij het Voedingscentrum gaat men uit van de wetenschappelijke consensus. Er is sprake van consensus wanneer de meerderheid van de internationale, gespecialiseerde wetenschappers het met elkaar eens is, na een kwalitatieve en kwantitatieve analyse van de wetenschappelijke bevindingen op dat moment.  De veiligheid van de consument staat hierbij voorop.  Het voedingscentrum zal dus niet bij elk nieuw dieet of product haar voedingsadviezen veranderen, voordat alle voors en tegens onderzocht zijn. 

Pas als overtuigend en reproduceerbaar is vastgelegd dat de resultaten uit onderzoeken relevant zijn voor de consument, zal het Voedingscentrum ze overnemen.  Het kan jaren duren voordat zulke nieuwe ontdekkingen goed onderzocht zijn. Sommige nieuwe bevindingen zullen uiteindelijk worden meegenomen in de voedingsadviezen van het Voedingscentrum, anderen raken achterhaald of blijken toch niet zo gezond en verdwijnen naar de achtergrond.  

Comments


Gerelateerde artikelen