Volg ons op

Search
Generic filters
Exact matches only

Wat doe je als er van overheidswege voor jou besloten wordt dat je jouw werk niet meer kunt uitvoeren? Of in ieder geval niet op de manier die jij graag zou willen. Je hebt je zaak opgebouwd en uitgebreid. Daar zit een bepaalde lijn in, een visie achter. Het omvat handelingen waarvan jij vindt dat ze bijdragen aan het resultaat dat je wenst voor jouw klanten. Dat is waarom jouw klanten bij jouw bedrijf komen. Dat is waarom jouw bedrijf bestaansrecht heeft.

Ik kan me nog zo goed herinneren hoe ik reageerde toen er besloten was dat er pensioen betaald moest worden voor personeelsleden. Ja, au, dat is alweer heel lang geleden. Ik was een jonge ondernemer en mijn bedrijfje groeide gestaag. Daar moest ik wel echt keihard voor knokken. Hoe oneerlijk vond ik het toen dat de overheid mij, als groeiende, keihard werkende ondernemer zó op de kosten kon jagen. Het voelde bijna persoonlijk. Maar wet is wet en hoe boos en verbitterd ik daar destijds over was, ik kwam er niet onderuit.

Gelukkig heb ik later geleerd iets genuanceerder met dit soort dingen om te gaan. Maar toch raakt het me nog steeds als er weer iets is besloten dat mij aangaat en waardoor ik dingen moet doen (of laten) die helemaal niet in mijn plannen stonden. Tenslotte is dat de basis van mijn ondernemerschap: de voelbare vrijheid om mijn eigen keuzes te maken. Ik noem het bewust ‘voelbaar’, want in mijn beleving heb je altijd de vrijheid om een eigen keuze te maken. In ieder geval in de manier waarop je met iets omgaat.

Net zoals ‘leren’ omgaan met datgene wat je niet gepland had, zo is ‘ondernemen’ dat ook. Het kenmerkt jou als ondernemer dat je de koe bij de hoorns vat en een plan trekt om hier weer een succesvolle draai aan te geven. Wacht niet als de V&D tot het doek valt, maar gebruik je creativiteit om er een positieve draai aan te geven. Zie niet lijdzaam toe als een stoffige videotheek die nog niet beseft dat de wereld om hem heen is veranderd. Laat jouw zakelijke toekomst niet afhangen van de grillen van een minister. Grijp je kans en kom in actie! Klik hier en teken de petitie.

Comments


Gerelateerde artikelen