Volg ons op

Search
Generic filters
Exact matches only

Het vak schoonheidsspecialist is een vrij beroep. Dat betekent dat iedereen in principe een bordje met ‘schoonheidsspecialist’ op de deur mag hangen. Of dit in de praktijk ook gebeurt en of hier cijfers van bekend zijn, weet ik niet. Dat het vrijgeven van het beroep gevolgen heeft, dat is wel duidelijk.

Wijziging Vestigingswet

Het begon met het wijzigen van de Vestigingswet door de overheid. In 1996 vielen de opleidingseisen voor de schoonheidsspecialist weg en in 2011 de Algemene Ondernemers Vaardigheden. Zo’n Vestigingswet bestaat uit meerdere wetten, die kunnen gaan over vereiste vergunningen of diploma’s van ondernemers die een bepaald soort bedrijf willen starten. De wetten zouden garanderen dat er een beroepsbekwaamheid aanwezig is bij de ondernemer. Deze vakbekwaamheid heeft als doel de consument te verzekeren van een product of dienst van goede kwaliteit. Met het wijzigen van de Vestigingswet is deze bescherming voor de consument weggevallen. Waarom? De overheid vond dat startende ondernemers door de Vestigingswetten werden belemmerd en dat er geen stimulans was tot voortdurende kwaliteitsverbetering.

Brancheorganisatie: meerwaarde?

Als gediplomeerd schoonheidsspecialist wil je je klanten verzekeren van kwaliteit, maar hoe pak je dat dan aan? Voor mij was die beslissing snel gemaakt; zodra ik mijn diploma op zak had, sloot ik me aan bij de brancheorganisatie. Het stellen van diploma-eisen door de branchevereniging voorkomt slechte kwaliteit dienstverlening door beunhazerij. Alleen met een diploma kun je lid worden van Anbos. De consument weet dan zeker dat hij of zij goed zit. Maar, hoe bekend is Anbos bij de consument? Waar staat Anbos voor en weet de consument dat hij of zij in goede handen is bij aangesloten schoonheidsspecialisten?

Kromme logica

Met alle huidige ontwikkelingen op het gebied van het wetsvoorstel van Minister Schippers begrijp ik niet waar de logica zit. Waarom geeft de overheid het beroep schoonheidsspecialist vrij en brengt daarmee de bescherming van de consument in gevaar om vervolgens een wetsvoorstel in te dienen waardoor schoonheidsspecialisten bepaalde behandelingen niet meer uit mogen voeren ten behoeve van klantveiligheid en kwaliteit? Logica was volgens mij nog nooit zo krom…

Comments


Gerelateerde artikelen