Volg ons op

Search
Generic filters
Exact matches only

Niet altijd zien de schoonheidsspecialist en de huidtherapeut elkaar als collega’s. Vooral nu minister Schippers zich buigt over een wetswijziging waarbij schoonheidsspecialisten mogelijk in de toekomst geen behandelingen meer mogen uitvoeren met laser en licht.  Dit wordt mogelijk een voorbehouden handeling voor huidtherapeuten, waardoor de kloof tussen de schoonheidsspecialisten en de huidtherapeuten groter wordt, terwijl beide beroepen zoveel moois te bieden hebben waarbij ieder zijn of haar eigen expertise inbrengt.

Wat ís het verschil tussen een huidtherapeut en een schoonheidsspecialist?

Het grootste verschil is dat de schoonheidsspecialist zich richt op de cosmetische kant van de huid waarbij de uiterlijke verzorging centraal staat. De huidtherapeut richt zich daarentegen meer op de medische kant van de huid waarbij huidaandoeningen centraal staan. Beiden zijn in staat om kundig advies te geven over de huid, een gerichte behandeling uit te voeren en een juiste producten te adviseren. Echter behandelen de schoonheidsspecialist en de huidtherapeut andere indicaties, de vooropleiding is anders, zijn er andere bevoegdheden én worden daarnaast veel behandelingen van een huidtherapeut vergoed door de zorgverzekering, in tegenstelling tot de meeste behandelingen uitgevoerd door de schoonheidsspecialist.

De schoonheidsspecialist

De schoonheidsspecialist volgt een mbo opleiding, dit kan een avond opleiding of een dagopleiding zijn. De vereniging voor schoonheidsspecialisten, de Anbos, vraagt echter een erkend diploma om lid te mogen worden van hun brancheorganisatie, waardoor eventuele verkorte cursussen tot schoonheidsspecialist niet worden erkend. Daarnaast kan een schoonheidsspecialist specialisaties volgen voor meer verdieping en/of verbreding in de uit te voeren handelingen.

Bij de basis van de schoonheidsspecialisten opleidingen hoort het maken van een analyse en het opstellen van een behandelplan waarbij de praktijk bestaat uit een huidanalyse en het bepalen van de behandeldoelstelling. Ook komen lichaamsbehandelingen en gelaatsbehandelingen aan bod  waaronder massages, harsen, wenkbrauw-epilatie en het aanbrengen van (semi-permanente) make-up. Ook komen de cosmetische hand- nagel- en voetverzorging aan bod. Deze praktijkvakken worden met theorie ondersteund, waarbij het voornamelijk gaat om theoretische kennis van de anatomie, fysiologie, algemene pathologie en cosmetische huidafwijkingen. Keuzevakken kunnen zijn: visagie, microdermabrasie en elektrisch ontharen. Kortom: in de salon worden mensen behandeld waarbij ‘esthetiek’ voorop staat waarbij de meeste behandelingen gericht zijn op ‘ontspanning en verzorging’.

De huidtherapeut

De behoefte aan een opleiding huidtherapie werd ontdekt door  2 schoonheidsspecialisten en een dermatoloog: zij merkten dat ze meer diepgang wilden in de kennis over de huid en meer mensen konden behandelen met een aangedane huid. Hier ligt de grondslag voor het ontstaan van de opleiding die in de loop van de jaren een 4 jarige hbo opleiding is geworden. Deze wordt aan de Hogeschool Utrecht of de Haagse Hogeschool gegeven. Hierbij staat vooral de medische kant van de huid centraal waarbij zowel theorie als praktijk lessen plaatsvinden. Het begint bij het afnemen van een anamnese (medische historie), een huidtherapeutische diagnose stellen, waarna een behandelplan opgesteld wordt en een terugrapportage naar de arts geschreven wordt. Huidtherapeutische behandelingen die onder andere worden behandeld in het curriculum zijn onder andere litteken- en wondbehandeling, acnétherapie, overbeharing en oedeembehandeling, waarbij, bij de behandeling van oedeem, onderwerpen als manuele lymfedrainage, therapeutische elastische kousen en zwachtels aan bod komen. Ook wordt de cosmetische kant belicht waarbij huidverbetering plaatsvindt. Behandelingen daarbinnen zijn: peelingen, microdermabrasie, behandelingen met laser en licht voor verschillende indicaties en curettage (het verwijderen van oppervlakkige oneffenheden). Daarnaast wordt er in het 4e jaar een afstudeerscriptie geschreven waarbij er een literatuur onderzoek en een praktijkonderzoek worden uitgevoerd. De theoretische vakken die hiervoor de basis vormen zijn medische theorie, psychologie, anatomie en vivo van het bewegingsapparaat en natuurwetenschappen (van belang voor het juist gebruik van licht- en laserapparatuur).

Kortom: in de praktijk worden mensen behandeld met een huidaandoening of met een cosmetische vraag naar huidverbetering. Net als de schoonheidsspecialist is een huidtherapeut vrij toegankelijk met uitzondering van een oedeem (vocht) behandeling waarvoor een doorverwijzing vanuit een arts noodzakelijk is.

Zowel de huidtherapeut als de schoonheidsspecialist doen veel voor en met de huid, waarbij ieder zijn eigen expertise heeft. In een samenwerking kunnen huidtherapeuten en schoonheidsspecialisten veel van elkaar leren en gezamenlijk meer betekenen voor cliënten. 

0

Reacties


Gerelateerde artikelen