Volg ons op

Search
Generic filters
Exact matches only

Op 30 april jongstleden bracht RTL Nieuws een bericht naar buiten dat huisartsen huidkanker onvoldoende herkennen. Een goede samenwerking tussen schoonheidsspecialist, huisarts en dermatoloog is vereist in het traject rondom huidkanker.

Te weinig kennis bij huisartsen

In tien jaar tijd is het aantal mensen dat voor het eerst de diagnose huidkanker kreeg, gestegen van 15.000 naar meer dan 50.000 per jaar. Dermatologen maken zich zorgen over de kwaliteit van de huidkankerzorg in Nederland. Het is de taak van huisartsen om huidkanker te signaleren, maar zij hebben vaak te weinig kennis om dat goed te doen. Het Huisartsen Genootschap erkent dat er inderdaad verbetering mogelijk is en dat er meer aandacht voor huidkanker moet komen.

De belangrijkste conclusies uit een recent onderzoek van het Radboud UMC:

-90 procent van alle verdachte plekken die huisartsen weghalen blijkt goedaardig te zijn.
-Wanneer huisartsen kwaadaardige kanker zelf weghalen, blijft in 35 procent van de gevallen kwaadaardig weefsel zitten. 
-Vooral bij kwaadaardige stukken op nek en hoofd gaat het vaak mis: in 65 procent van alle gevallen bleef er nog iets achter.

Meer samenwerking met dermatologen

Het gebrek aan kennis is zorgelijk, zeggen de dermatologen. Huisartsen zien de patiënten met verdachte plekjes het eerst en het is daarom heel belangrijk dat zij kanker goed herkennen en op de juiste manier te werk gaan. De Nederlandse Vereniging van Dermatologie wil dat er meer aandacht komt voor huidkanker in de opleiding van de huisartsen, dat er meer samengewerkt wordt en ze wil meer voorlichting gaan geven aan de huisartsen. Daarnaast schrijven dermatologen nu samen met huisartsen een richtlijn hoe verdachte plekken herkend kunnen worden en hoe je ermee om moet gaan. 

Ondersteuning door de schoonheidsspecialist

Schoonheidsspecialisten kunnen volgens ANBOS leed voorkomen doordat zij huidkanker al in een vroegtijdig stadium kunnen signaleren. “Schoonheidsspecialisten, op hoofdactiviteit zo’n 9.500 in dit land, zien de huid van veel cliënten meerdere keren per jaar en kunnen vaststellen hoe onregelmatigheden op de huid zich ontwikkelen. Zij signaleren verdachte plekjes op de huid eerder dan de cliënt en kunnen daardoor veel leed voorkomen. De drempel is laag: schoonheidsspecialisten zijn als huidprofessionals goed toegankelijk voor een breed publiek aan cliënten. Daarmee zijn zij bij uitstek geschikt om bij de preventie van huidkanker zorgaanbieders zoals huisartsen en dermatologen te ondersteunen. De vroegtijdige signalering pakt niet alleen positief uit voor de cliënt. Doordat zij sneller een arts bezoeken, kunnen kosten van eventuele behandelingen van de huidkanker beperkt blijven.” Aldus Kees Hoogendijk, voorzitter ANBOS.

Goede samenwerking maakt het verschil

Binnenkort worden de resultaten van een pilotproject ‘Teledermatologie’ verwacht. Een aantal ANBOS-schoonheidsspecialisten kreeg hierin de kans om via een beveiligde lijn foto’s van verdachte plekjes op de huid door te sturen en snel te overleggen met een dermatoloog. Bij twijfel werd een bezoek aan de huisarts geadviseerd. Hoogendijk: “Goede samenwerking tussen schoonheidsspecialist, huisarts en dermatoloog maakt het verschil in de zorg rondom huidkanker”.

Comments


Gerelateerde artikelen