Volg ons op

Search
Generic filters
Exact matches only

De lockdown heeft een grote impact op mensen en gezinnen. Het is een vreemde tijd, met alle kinderen thuis van school, het gezin dat gezamenlijk thuis moet werken, geen bezoek aan winkels, musea of andere uitjes en weinig tot geen contactbezoek. Onlangs kregen we te horen dat de lockdown met nog eens 3 weken verlengd wordt en de invoering van de avondklok is ook een reëel optie. Deze thuisblijfsituatie vergt veel van ons allemaal en de opties om positief en creatief de dagen door te komen worden lijken als sneeuw voor de zon te verdwijnen. Een paar tips om jou te helpen hier richting aan te geven!

Niet bij elkaar, wel mét elkaar
Contact met andere mensen zoals vrienden, familie en collega’s is voor mensen heel belangrijk en voor kinderen al helemaal. Doordat we veel thuis moeten blijven, is het moeilijker om in contact te blijven met mensen buiten het gezin. Houd daarom op een andere manier contact met klasgenoten, vrienden en familie. Hierbij kun je denken aan samen eten met opa en oma via videobellen of online spelletjes met elkaar te doen. Zeker voor kinderen in de puberteit is contact met vrienden heel belangrijk. Stimuleer ze om op andere manieren contact met elkaar te hebben dan bij elkaar te zijn.

Maak heldere afspraken
Lastige momenten, onderlinge wrijving en momenten van verveling zijn nooit helemaal te vermijden. Ze horen bij het leven, met of zonder het coronavirus. Samen stilstaan bij hoe het met jou en je gezin gaat, kan heel goed helpen in deze tijd. Ga samen met de kinderen om tafel zitten en beantwoord vragen als ‘wat vinden we belangrijk om samen af te spreken’ of ‘wat zou lastig kunnen worden en hoe lossen we dat op’? Op de website van het Nederlands Jeugdinstituut vind je praktische tips over praten met kinderen over het coronavirus.

Zorg voor dagritme én afwisseling
Kinderen die het naar hun zin hebben zijn gezelliger en luisteren beter. Ritme in de dag biedt rust. Voor iedereen is het goed te weten wat je kunt verwachten. Er zijn via sociale media veel initiatieven die ouders helpen bij het indelen van de dag. Tips en tools over thuis leren en thuis spelen vind je bijvoorbeeld op becreativenow.nl.

Zorg voor een indeling van (school)werk, beweeg-, beeldscherm-, rust- en leermomenten. Plan de dag niet helemaal vol. Kinderen zijn creatief en gewend om zichzelf na schooltijd en in het weekend te vermaken. Houd voldoende tijd vrij voor zelfstandig spelen of een spontaan plan. En de anti-verveelactiviteiten die jullie hebben afgesproken heb je achter de hand voor als het nodig is. Kijk ook of je met elkaar taken kunt doen in het huishouden, zoals samen koken, schoonmaken of de was opvouwen. Het helpt vaak als daar vaste momenten voor zijn.

0

Reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Gerelateerde artikelen