Volg ons op

Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Rosacea is een veelvoorkomende chronische aandoening van het gezicht, die vooral gezien wordt bij vrouwen van middelbare leeftijd. De vier belangrijkste kenmerken zijn roodheid, couperose, papels (pukkels en bultjes) en pustels (puistjes). De oorzaak van rosacea is onbekend. De aandoening is goed te behandelen (beter gezegd te onderdrukken), maar zelden definitief te genezen.

De verschijnselen

Rosacea ontstaat meestal rond het 30e  levensjaar en komt meer bij vrouwen voor dan bij mannen. Zonlicht en andere vormen van warmte zullen bij de meeste mensen met rosacea verergering van de verschijnselen veroorzaken. Een oorzakelijke rol van voeding is nooit aangetoond, wel kan tijdelijke verergering van roodheid optreden door het drinken van alcohol en het eten van sterk gekruid voedsel.

De kenmerken

Rosacea is vooral gelokaliseerd op de neus, de wangen, het voorhoofd en de kin. De belangrijkste kenmerken van rosacea zijn blozen (vanzelf wegtrekkende roodheid), blijvende roodheid, papels, pukkels en pustels (puistjes) en uitgezette bloedvaatjes (couperose). Blozen kan worden uitgelokt door emotie, warmte, zonlicht, alcohol, hete dranken en spijzen of de menopauze. Blijvende roodheid is het meest voorkomende kenmerk van rosacea. Daarnaast zijn er bij rosacea ontstekingsverschijnselen; deze komen vaak in aanvallen voor.

Drie varianten

1.Vasculaire Rosacea

Deze variant van rosacea komt vooral veel voor bij vrouwen. Het is in dit geval heel duidelijk zichtbaar dat de huid gezwollen is en de kleine bloedvaatjes in de huid zijn duidelijk zichtbaar. Als iemand gaat blozen, kan dit heel erg lang duren, en in sommige gevallen zelfs blijvend zijn. De klant voelt hierbij duidelijk dat de aangezichtshuid gezwollen is en dat deze warm aanvoelt.

Bij de behandeling van dit type rosacea is het eerste doel om de triggers op te sporen die de roodheid veroorzaken, om deze vervolgens te vermijden. Ook het gebruik van irriterende make-up en huidverzorgingsproducten moet vermeden worden. Als iemand met rosacea toch make-up wil gebruiken om de bloedvaatjes en de roodheid te verbergen, kun je speciale make-up adviseren die niet irriteert.

2.Papulopustuleuze Rosacea

Dit type rosacea omvat alles wat ook voor het vorige type geldt, maar aangevuld met puistjes, bobbels en pukkels. Over het algemeen is dit type goed te behandelen met bepaalde soorten antibiotica.

3.Rhinophyma / Phymateuze Rosacea

Dit type komt in de meeste gevallen voor bij mannen, maar is erg zeldzaam. Door een overdadige groei van bindweefsel en talgklieren is de huid extreem gezwollen. In sommige gevallen concentreert zich dit op en rondom de neus. We spreken in de volksmond dan van een zogenaamde ‘bloemkool- of knobbelneus’.

Heb je een klant met deze symptomen, verwijs dan door naar een huisarts die de juiste diagnose kan stellen zodat je gericht kunt gaan behandelen.

Do & don’ts bij rosacea

-Trek en wrijf niet te hard op de huid.

-Gebruik geen zeep/wascrème, maar een milde reinigingsmelk voor de gevoelige huid.

-Gebruik producten voor de gevoelige huid (zonder alcohol). Zorg dat de huid niet droog en/of vochtarm is.

-Gebruik lauwwarm water, geen warm water. Gebruik zeker geen vapazone.

-Kies altijd voor een koele behandeling!

-Gebruik olievrije producten. 

Advies voor thuis

Geef als advies aan je klant mee om niet te warm te douchen/bad te nemen en/of gebruik te maken van de sauna. De klant kan het beste huidverzorgingsproducten gebruiken voor de gevoelige huid en een goede zonnebeschermer aanbrengen van minimaal factor 30. Met een speciale camouflagecrème kan de klant de roodheid verbergen. Vraag de klant om een dagboekje bij te houden wat de triggers zijn die de rosacea verergeren.

Comments


Gerelateerde artikelen