Volg ons op

Search
Generic filters
Exact matches only

Om te voorkomen dat je in je nagelstudio ziekten en bacteriën worden overgedragen, moeten de door jou gebruikte instrumenten vrij zijn van ziekteverwekkende micro-organismen. Daarom moet je na iedere behandeling ervoor zorgen dat je instrumenten worden gereinigd en gedesinfecteerd. Hierbij is het van belang dat je niet alleen de juiste methode toepast, maar ook de juiste producten. De producten moeten geregistreerd staan bij het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden (https://toelatingen.ctgb.nl/nl/authorisations).

Voor dat je aan de slag gaat, moet je je eerst twee dingen afvragen:

  • Gebruik je de juiste desinfectanten? Voor handdesinfectie en oppervlaktedesinfectie heb je producten nodig die geregistreerd en goedgekeurd zijn (biocidewetgeving). Alleen op die manier weet je zeker dat het middel bewezen werkt en veilig is voor mens, dier en milieu.
  • Tegen welke micro-organismen werkt het middel? In het register vind je ook tegen welke micro-organismen een middel werkt. Sommige desinfectanten werken bijvoorbeeld alleen tegen gisten en bacteriën en niet tegen virussen.

Handhygiëne
Een van de meest voorkomende manieren waarop micro-organismen worden verspreid is via de handen. Er zijn twee manieren waarop je handhygiëne kunt toepassen. Door de handen te wassen met water en zeep of door de handen te desinfecteren met een handdesinfecterend middel. Hiervoor gelden de volgende aandachtspunten:

  • Wanneer de handen zichtbaar vuil zijn, moeten deze altijd gereinigd worden met water en vloeibare zeep en vervolgens gedroogd worden met een wegwerpdoekje. Gebruik bij zichtbaar vuile handen geen handdesinfectiemiddel; door zichtbaar vuil vermindert de werking.
  • Let op: pas handreiniging en handdesinfectie niet direct na elkaar toe. Door het beide te doen droogt de huid meer uit en beschadigt deze sneller.
  • Gebruik alleen handdesinfectiemiddelen die zijn toegelaten door het Ctgb.

Reinigen
Reinigen, ook wel schoonmaken, is het verwijderen van zichtbaar vuil en onzichtbaar organisch materiaal om te voorkomen dat micro-organismen zich kunnen handhaven, vermeerderen en verspreiden. De keuze voor nat of droog reinigen is afhankelijk van de aard van de vervuiling en de ruimte. Hoe simpel ‘schoonmaken’ ook lijkt, er komt best veel bij kijken. Als er verkeerd wordt schoongemaakt kunnen er namelijk micro-organismen achterblijven of zelfs verspreid worden!

Afhankelijk van wat je schoonmaakt, kun je er voor kiezen om ‘droog’ (afstoffen, stofzuigen) of ‘nat’ (vochtig doekje, stomen, dweilen) schoon te maken. Als je schoonmaakt hanteer je ook een bepaalde volgorde: begin van schoon naar vuiler en van hoog (bovenop een kast bijvoorbeeld) naar laag. Gebruik altijd schoon schoonmaakmateriaal en vervang bijvoorbeeld het sopwater als deze zichtbaar vuil is. Maak daarnaast bij voorkeur gebruik van wegwerpmaterialen en bij niet-wegwerpmaterialen was ze direct na gebruik. Draag bij het schoonmaken van voorwerpen of oppervlakten waar de klant contact heeft gehad handschoenen. Denk dan aan sanitair, de balie of behandeltafel.

Desinfectie
Desinfectie is het verminderen van het aantal micro-organismen (bacteriën, schimmels of virussen) op (materiaal) oppervlakken en materialen. Door desinfectie moet het aantal micro-organismen een aanvaardbaar geacht niveau bereiken. Het proces van desinfectie begint altijd met reiniging. Het is erg belangrijk om de materialen die in de nagelstudio gebruikt worden te desinfecteren. Nagels kunnen geïnfecteerd worden met een bacterie of schimmel. Als je bijvoorbeeld per ongeluk uitschiet met je vijl en bij iemand een wondje maakt, dan heb je met bloed te maken. Desinfecteer dus altijd al je tools na gebruik en gooi weg wat weggegooid kan worden!

0

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Gerelateerde artikelen