Volg ons op

Search
Generic filters
Exact matches only

Als het gaat om parabenen moet er nog heel wat onderzocht worden. RIVM onderzocht Butylparabeen naar aanleiding van onderzoeken die uitwijzen dat het conserveringsmiddel hormoonverstorend zou zijn. Maar zelfs het meest recente onderzoek geeft geen uitsluitsel.

Aanvullend onderzoek nodig
Zelf zeggen ze hierover: “Vanwege de waarschijnlijk geringe mate waarin consumenten worden blootgesteld en de huidige informatie over gezondheidseffecten, lijkt er geen reden tot bezorgdheid te zijn. Aanvullend onderzoek moeten onzekerheden in deze conclusie verkleinen. Persoonlijke verzorgingsproducten zijn de belangrijkste bron van de totale berekende hoeveelheid butylparaben waar consumenten mee in aanraking komen. Bij deze berekening is uitgegaan van ongunstige situaties. Ook zijn er aanwijzingen dat deze producten tegenwoordig veel minder vaak parabenen bevatten. Er is geen relevante informatie beschikbaar om de blootstelling via geneesmiddelen te kunnen schatten. De inname via voedsel speelt geen rol. Dit komt omdat het gebruik als toevoeging in levensmiddelen, of in materialen waar voedsel mee in contact kan komen, in Europa verboden is.”

Studies
En… “Veel studies over de eigenschappen van butylparabeen laten zien dat het een hormoongerelateerde werking heeft of het duidt erop dat butylparabeen een hormoonverstorende stof is. Leveren deze gegevens voldoende bewijs dat butylparabeen daadwerkelijk een hormoonverstorende stof is? Dat zullen experts verder moeten onderzoeken. Zij toetsen of de stof aan criteria voldoet, die recentelijk voor hormoonverstorende stoffen zijn opgesteld. Het kan ook zijn dat aanvullend bewijs nodig is. Voor de risicobeoordeling van butylparabeen zijn er onzekerheden. De huidige berekende blootstelling is zeer waarschijnlijk te hoog. Daarnaast wordt mogelijk onvoldoende rekening gehouden met de verschillen tussen effecten bij mensen en bij proefdieren.”

Het gehele rapport is hier te lezen:  RIVM review on butylparaben

 

Artikel 
Begin dit jaar publiceerde vakmagazine De Beauty Professional een artikel over parabenen.  Hiervoor spraken zij onder ander met de Nederlandse Cosmetica Vereniging, Jan Zwoferink en Jetske Ultee. Heb je dit artikel gemist en wil je het graag lezen? Stuur een mail o.v.v. de naam van jouw salon en de titel parabenen naar: moniek@businesscontentmedia.nl. 

 

Reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


Gerelateerde artikelen