Volg ons op

Search
Generic filters
Exact matches only

Quercetine behoort tot de flavonoïden (subgroep flavonolen). Het is een antioxidant en van nature aanwezig in planten. Quercetine komt relatief veel voor in uien, kappertjes, peren, appels, broccoli en thee. Deze producten kun je gemakkelijk opnemen in je voedingspatroon. Op het gebied van huidverzorging heeft quercetine een ontstekingsremmende werking en werkt het als antioxidant. Bij een vermeend tekort aan quercetine zou je je klanten kunnen adviseren om extra quercetine in te nemen via vitaminepillen of door het gebruik van fijne crèmes die quercetine bevatten. Maar omdat het nog onduidelijk is welke invloed het innemen van grote hoeveelheden flavonoïden op de gezondheid heeft worden voedingssupplementen en producten met toegevoegde flavonoïden afgeraden

Als je op internet leest over quercetine dan worden er allerlei positieve eigenschappen aan deze stof toegekend

  • Quercetine zou een ontstekingsremmende werking hebben en daardoor effectief zijn tegen acne. Omdat het de aanmaak van histamine onderdrukt of helemaal stopt zou het ook effectief werken tegen allergieën.
  • Er zou aangetoond zijn dat quercetine een zogenaamde aldose reductase inhibitor is, die ervoor zorgt dat bij de inname van suikers geen diabetes ontstaat.
  • De stof zorgt dat cholesterol niet aan de wanden van de bloedvaten blijft plakken. Het resultaat zou een optimale doorstroming van het bloed en een gezonde bloeddruk zijn
  • Mensen die lijden onder de ziekte fibromyalgie kunnen baat hebben bij een extra inname van quercetine.
  • En quercetine helpt kanker te voorkomen doordat het actief de aanmaak van ongewenste kankercellen tegengaat.

Voor alle beweringen hierboven is het bewijs in relatie tot de claims tot op heden onvoldoende. Het kan zijn dat wel zo zijn dat de goede effecten van groente en fruit deels komen door de aanwezigheid van quercetine en andere flavonoïden. Het advies is om veel groente en fruit te eten en voorlopig nog geen producten of voedingssupplementen te adviseren met toegevoegde flavonoïden.

Comments


Gerelateerde artikelen