Volg ons op

Search
Generic filters
Exact matches only

Het zal niemand zijn ontgaan dat vanaf zaterdag 23 januari de avondklok ingaat. In heel Nederland geldt de avondklok en alleen met een goede reden mag iemand tussen 21.00 uur ’s avonds en 04.30 uur ’s ochtends buiten zijn. Zonder geldige reden is het dus verboden om op straat te zijn. Met andere woorden: van 21.00 uur ‘s avonds tot 04.30 uur ’s ochtends blijf je binnen. Uiteraard roept dit veel vragen op of er ook uitzonderingen zijn en wanneer je een verklaring op zak moet hebben. Beautyspot zet alles voor je op een rijtje.

Waarom geldt de avondklok van 21.00 uur – 04.30 uur?
Dit is een zware coronamaatregel bovenop de huidige lockdown om het ontvangen van bezoek en ontmoetingen in groepen tegen te gaan. Er zijn grote zorgen over de Britse variant van het coronavirus, die nog besmettelijker is dan het virus dat we al kennen. Naar andere varianten wordt nog onderzoek gedaan. Daarnaast zijn er andere varianten van het virus ontdekt waar zorgen over bestaan. Het is noodzakelijk om nu besmettingen af te remmen en de verspreiding van nieuwe varianten te vertragen. Zodat de ziekenhuizen ruimte houden voor coronapatiënten en andere zorg zoveel mogelijk door kan gaan. Als we nu niets extra’s doen, dan kunnen we daar later spijt van krijgen.

Veel mensen worden besmet met corona bij het samenkomen van familie en vrienden. Het verbod om ’s avonds buiten te zijn, zorgt ervoor dat minder mensen bij elkaar op bezoek gaan en elkaar ontmoeten. Uit onderzoek blijkt dat een avondklok helpt om de verspreiding van het virus af te remmen. Als mensen toch zonder geldige reden naar buiten gaan, dan is hier beter tegen op te treden. De boete is 95 euro.

Wie mogen op straat zijn?
Je gaat alleen naar buiten als het noodzakelijk is. Dit mag alleen met de volgende redenen:
• Als jijzelf, een hulpbehoevend persoon of een dier dringend (medische) hulp nodig heeft;
• Als je van je werkgever voor werk naar buiten moet;
• Als je naar het buitenland of het Caribisch deel van Nederland reist of terugkeert naar Nederland;
• Als je een aangelijnde hond uitlaat, dit doet je in je eentje;
• Als je onderweg bent in verband met een uitvaart en dit kunt aantonen;
• Als je onderweg bent in verband met een oproep van een rechter, officier van justitie of bezwaar- en beroepschriftencommissie en dit kunt aantonen;
• Als je onderweg bent in verband met een examen of tentamen dat je moet afleggen voor je opleiding op het mbo, hbo of wo en je kunt dit aantonen;
• Als je onderweg bent omdat je bent uitgenodigd voor een live-programma en dit kunt aantonen met een uitnodiging van de omroep.

Als het noodzakelijk is dat je naar buiten gaat, dan moet je het formulier ‘Eigen verklaring Avondklok’ bij je hebben. Dit kun je digitaal invullen of printen. Bij een calamiteit, terugkeer uit het buitenland en het uitlaten van een hond heb je geen formulier nodig. Als je naar Nederland reist, dan moet je wel laten zien dat je uit het buitenland komt (bijvoorbeeld met een vervoersbewijs) en uitleggen waarom je tijdens de avondklok reist.

Als het nodig is dat je voor je werk naar buiten gaat moet je ook een ‘Werkgeversverklaring Avondklok’ kunnen laten zien. Jouw werkgever bepaalt dit en vult dan voor jou de door de overheid beschikbaar gestelde werkgeversverklaring in. Agenten, brandweer- en ambulancemedewerkers hoeven voor hun werk geen formulieren bij zich te hebben. Ditzelfde geldt voor treinmachinisten, conducteurs, metro- en trambestuurders en buschauffeurs, taxichauffeurs, vliegtuigcrew en passagiersscheepvaartbemanning.

De avondklok geldt van zaterdag 23 januari 21.00 uur tot woensdag 10 februari 2021 om 04.30 uur ‘s ochtends.

0

Reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Gerelateerde artikelen