Volg ons op

Search
Generic filters
Exact matches only

Niet iedereen is gezegend met een gave huid, waarschijnlijk zie je in jouw praktijk ook regelmatig mensen met huidaandoeningen. Vanuit jouw interesse en expertise gaan waarschijnlijk je handen jeuken om dit te behandelen. Het eerste wat tieners en volwassenen zien bij iemand met een huidaandoening is niet de ogen, het haar, de mooie glimlach of zijn of haar persoonlijkheid, nee die zien een beschadigde huid. Weet jij wat er schuil gaat onder die huid? Je kunt je voorstellen dat dit het zelfbeeld en de kwaliteit van leven beïnvloed. Gelukkig kun jij als beauty professional wat betekenen voor mensen met huidaandoeningen.

De psychische impact van een huidaandoening

De beperkingen die optreden als gevolg van een huidaandoening kunnen onder andere gevoelens van frustratie, boosheid, onzekerheid, schaamte, angst, verdriet en somberheid veroorzaken. Al deze verschillende gevoelens kunnen zelfs leiden tot depressie. Interessant is, dat de ernst van de huidaandoening niet altijd recht evenredig is met de psychologische stress die de mensen ervaren. Zo kan iemand met enkele pustels bijvoorbeeld een even slecht zelfbeeld hebben als iemand met eczeem over het hele lichaam. Belangrijk is dus om geen aanname te doen over de impact van een huidaandoening op iemands leven. Een goede intake om erachter te komen hoe iemand zich voelt, is essentieel.

Elke huidaandoening vergt andere kennis, expertise, apparatuur en producten om adequaat te kunnen behandelen. Soms zal je na een intake moeten besluiten dat het buiten jouw bereik ligt om de huidaandoening te kunnen behandelen, desondanks kun je alsnog wat betekenen voor deze mensen. 

Endorfine kan de huidaandoening verbeteren

Het begint allemaal bij persoonlijke aandacht en een luisterend oor. Doordat een huidaandoening vaak gepaard gaat met schaamte kan een simpele aanraking al veel betekenen. Namelijk bij een aanraking van de huid sturen zenuwcellen signalen naar de hersenen, die vervolgens endorfine (het gelukhormoon) produceren. Endorfine zorgt dat we ons prettig voelen, maar het stimuleert ook ons immuunsysteem, de spijsvertering en de stofwisseling. Een massage zal dus heel wat endorfine aanmaken, zelfs wanneer je niet op de huidaandoening masseert. 

Actief luisteren naar je klant

Tijdens de behandeling heb je daarnaast ook de tijd om naar zijn of haar verhaal te luisteren. Een luisterend oor is erg belangrijk om je gehoord te voelen en om je gevoelens te uitten en te verwerken. Echt luisteren is geen automatisch proces. Je moet er bij stil staan, je moet er bewust mee bezig zijn. Dit kan erg goed tijdens een behandeling, wanneer iemand rustig op jouw stoel ligt en zich geborgen voelt onder de warmte van een deken. Vaak helpt een rustig muziekje ook voor de klant om nog meer te kunnen ontspannen en gevoelens te uitten. Daarnaast biedt luisteren jou ook rust, want wanneer je luistert gaat je bloeddruk iets omlaag. Dus wanneer je een hectische dag hebt, hoef je alleen maar te luisteren.

Niet behandelen, wel doorverwijzen

Wanneer je iemand niet kan behandelen dan is iemand er ook al bij gebaat dat je hem of haar kunt adviseren en eventueel kunt verwijzen naar een andere gespecialiseerde professional. Voor jou kunnen deze lijntjes kort zijn maar voor iemand anders kan het zoeken naar een professional als het ‘zoeken van een speld in een hooiberg’ zijn.

Met jouw kennis, expertise en of vaardigheden kun je dus zorgen dat iemand lekkerder in zijn of haar vel zit en dat het psychisch litteken wordt verminderd!

0

Reacties


Gerelateerde artikelen