Volg ons op

Search
Generic filters
Exact matches only

De vette huid wordt meestal gezien als een probleem huid. Wat we ons meestal niet beseffen is dat een vettere huid voor een goede barrière functie zorgt. Zonder talg wordt onze huid droog en vatbaar voor infecties en huidaandoeningen. Daarnaast zorgt de vetachtige stof, oftewel talg ervoor dat vocht in de epidermale laag minder wordt doorgelaten waardoor het vochtgehalte op peil blijft. De huid is soepeler en er ontstaan minder snel rimpels. Een vettere huid kenmerkt zich daarnaast ook door poriën, hetzij kleine of grote, maar in elk geval kun je een klein ‘gaatje’ in de huid waarnemen. 

Wat zijn poriën en wat kunnen we eraan doen?

Poriën zijn openingen van talgklieren die talg (huidvet) produceren. Onder invloed van androgene hormonen wordt talg geproduceerd. In de pubertijd en bij hormoon schommelingen wordt er meer talg geproduceerd waardoor poriën kunnen gaan verstoppen. Een andere reden voor verstopte poriën is door een opstapeling van dode huidcellen waardoor poriën meer zichtbaar worden. Bij een langdurige verstopping kan de wand van de porie wat oprekken en worden de poriën nog zichtbaarder. Ook speelt aanleg een rol bij de grootte van poriën.

Er zijn veel crèmes en lotions op de markt die beweren dat ze poriën verminderen of verkleinen. Maar poriën zijn geen spiertjes die zich samen kunnen trekken waardoor deze kleiner of groter worden. Ook de zogeheten ‘adstringerende lotions’ doen helemaal niets tegen vergrote poriën. Deze irriteren de huid juist, waardoor de huid opzwelt en de poriën voor een korte tijd minder zichtbaar zijn. Daarnaast drogen deze lotions vaak je huid uit, waardoor er juist meer talg wordt aangemaakt en de poriën verstopt raken.

Wat kun je wel doen bij vergrote poriën?

Naast een dieptereiniging kunnen chemische peelings worden toegepast om de talgproductie en overtollige huidcellen te verminderen. Het zorgt voor een chemische exfoliatie. Exfoliëren is een proces waarbij beschadigde en oude huidcellen afschilferen. De twee bekendste peelings zijn salicylzuur en glycolzuur. Salicylzuur is in vet oplosbaar en dringt dieper door in de porie. Hierdoor is salicylzuur meer geschikt voor een vettere huid dan glycolzuur. Naast peelings kunnen er ook producten worden gebruikt met een percentage glycolzuur of salicylzuur. Essentieel voor de werkzaamheid is dat de concentraties van de werkende stoffen voldoende zijn. Glycolzuur moet meer dan 5% bevatten en salicylzuur meer dan 1%. Glycolzuur of salicyluur kan gecombineerd worden met een micro-needling behandeling. Door de gaatjes van de micro needling kan de concentratie dieper in de huid doordringen. Ook wordt er nieuw collageen en elastine aangemaakt waardoor de huid gladder en egaler wordt.

Tretinoine is een vitamine a zuur die de celdeling van de opperhuid stimuleert waardoor deze zich sneller vernieuwt. Hierdoor raken poriën minder verstopt. Na langdurig gebruik worden de poriën minder zichtbaar. Tretinoine wordt in verschillende percentages voorgeschreven door de arts, waarbij de concentratie van 0,02% sterk genoeg is. Retinol is de milde vorm van vitamine a zuur en zit in verschillende cosmetische producten.

Een goede huidverzorging bestaat uit olie vrije en niet comedogene producten, deze verstoppen de poriën niet.  Ook is het belangrijk om de vochtinbrengende crèmes te gebruiken, want wanneer de huid vochtarm is wordt er juist meer talg geproduceerd.

Poriën verdwijnen dus niet maar met de juiste behandeling en het gebruik van de juiste producten kunnen ze wel schoon blijven en minder zichtbaar worden. 

0

Reacties


Gerelateerde artikelen