Volg ons op

Search
Generic filters
Exact matches only

De wetenschap is weer een stap dichterbij het realiseren van een grote droom: brandwonden genezen zonder littekens. De resultaten uit een nieuw brandwondenonderzoek tonen aan dat het kweken en daarna transplanteren van eigen huidcellen in een nieuw soort ‘biologische pleister’ leidt tot het sneller genezen van de wond en het litteken sterk verbetert. 

Bij patiënten met grote en diepe brandwonden is het verwijderen van het verbrand weefsel en het transplanteren van gezonde huid een veelgebruikte en noodzakelijke behandelmethode. Helaas ontstaan hierdoor vaak littekens. ‘Wij zoeken naar behandelmethoden die deze littekens voorkomen of verminderen. Littekens kunnen namelijk rood en hobbelig zijn, jeuken of zorgen voor samentrekkingen van de huid bij gewrichten waardoor bewegen onmogelijk wordt en een hersteloperatie noodzakelijk is’, aldus arts-onderzoeker Kim Gardien.

Hoe werkt de nieuwe behandelmethode?

Het onderzoek van Kim Gardien richt zich op lichaamseigen opperhuidcellen. Er wordt bij de patiënt een klein stukje gezonde huid verwijderd. De onderzoekers isoleren daaruit opperhuidcellen, die zich in een kweekbakje gaan delen. Binnen ongeveer 12 dagen zijn er voldoende cellen aanwezig om die aan te brengen op een veel groter oppervlak van een biologisch afbreekbaar materiaal. Dit wordt vervolgens als een soort pleister aangebracht over het huidtransplantaat heen. Het grote voordeel van deze methode ten opzichte van traditionele donorhuid, is dat de aangebrachte huid geen afstotingsreactie bij het lichaam opwekt. Het gaat om lichaamseigen cellen, en het materiaal waarop de cellen groeien wekt ook geen immuunreactie op. 

Resultaten

In onderstaande foto zie je het verloop van de behandeling met eigen opperhuidcellen.

De resultaten van deze nieuwe behandelmethode laten zien dat de wond sneller geneest en de dikte, soepelheid, hobbeligheid en kleur van het litteken van de brandwond sterk verbeteren. Kim Gardien: ‘’Opvallend is dat met name de pigmentatie (zowel pigment als kleur) van het litteken verbetert en dus meer overeenkomt met de gezonde huid van de patiënt. Voor pigmentafwijkingen in littekens zijn momenteel nog zeer weinig bewezen effectieve therapieën voorhanden. De onderzoekers gaan nu proberen om met dezelfde techniek van de biologische pleister complete huid te kweken. “Daarvoor moeten we niet alleen opperhuidcellen kweken, maar ook lederhuidcellen. Dat gaan we nu in het lab doen. En als dat lukt gaan we dat toepassen bij mensen.”  

Comments


Gerelateerde artikelen