Volg ons op

Search
Generic filters
Exact matches only

Permanente make-up is al meer dan 25 jaar een belangrijke specialisatie voor de schoonheidsbranche. Ik ben lerares bij MB Cosmetics (één van de grondleggers van dit vak in Nederland) en ik ben er trots op dat dit mooie vak met zoveel passie door zoveel schoonheidssalons wordt uitgevoerd. Toch zijn er nog steeds misverstanden omtrent permanente make-up; hierbij wil ik deze graag de wereld uit helpen.

Hoe werkt het?

Permanente make-up  is het accentueren van wenkbrauwen, eyeliners en lipliners met pigment. Vroeger deed men dat met bamboestokjes, maar tegenwoordig is er hightech apparatuur beschikbaar waarmee zeer gecontroleerd, precies en hygiënisch kan worden gewerkt. Permanente make-up zetten is ook niet moeilijk, als je maar weet wat en hoe je het goed moet doen.

Hoe kan ik het leren?

Om te kunnen starten, heb je een opleiding nodig. Er worden verschillende opleidingen en trainingen gegeven die je kan doen in groepsverband of privé. Zelf geef ik de voorkeur aan een privé-opleiding omdat het zo secuur werk is en ik het vind het noodzakelijk dat er steeds iemand meekijkt en tips kan geven. Zorg er in ieder geval voor dat je start met een inhoudelijk sterke opleiding. De duur van de training is niet echt van belang, maar PMU is niet iets wat je binnen een halve dag kan leren. Dus kies voor een opleiding of training met inhoud, wat mij betreft hoort daarbij dat je de praktijk moet oefenen op echte modellen en niet op kunsthuidjes.

Tijdens een goede training leer je niet alleen de techniek en praktijk om de permanente make-up te zetten maar ook het stukje theorie dat er bij hoort. Ik denk daarbij onder andere aan tekentechniek en kleurenleer. Verder is het natuurlijk erg belangrijk dat de wenkbrauwen op de goede plaats zitten, de eyeliners mooi strak langs de wimperimplant staan en de lip optisch voller en strakker wordt door een lipliner. Daarom is het handig als je dit tijdens de training 1-op-1 met de docent kunt bespreken. Je krijgt alle aandacht en hebt de mogelijkheid tot het stellen van vragen tot jij het snapt.

Bij het kiezen van de juiste opleiding is het ook belangrijk om te weten wat de mogelijkheden voor jou zijn na de opleiding. Is er commerciële ondersteuning en zijn er bijvoorbeeld bijscholingen mogelijk? Of kan je een verdiepende training volgen? Bij sommige leveranciers zijn de bijscholingen gratis, dus het is handig daar op te letten.

PMU: echt wat voor mij

De ene specialist weet veel of juist weinig van visagie, de ander heeft een goed gevoel voor kleuren en weer een ander heeft al eens elektrisch onthaart en is daardoor gewend om met een naaldje te werken. Permanente make-up is een vak waarbij je heel precies, nauwkeurig en hygiënisch moet werken. Ik vind dat je dit het beste 1-op-1 leert in alle rust. Je kunt je geen fouten permitteren samen met de docent moet je er zelf voor zorgen dat je alles uit je opleiding haalt. Na een opleiding is het belangrijk dat je zo snel mogelijk thuis aan de slag gaat. Vergelijk het maar met auto rijden, door kilometers te maken leer je uiteindelijk het beste te rijden, dat geldt voor permanente make-up ook: Oefening baart kunst. Hoe meer modellen, hoe mooier de resultaten en des te zekerder jij bent van je werk. Veel succes!

Dit artikel is geschreven door Suzanne Duijker van cosmetica groothandel MB Cosmetics.

0

Reacties


Gerelateerde artikelen