Volg ons op

Search
Generic filters
Exact matches only

Paddenstoelen zijn de vruchten van een schimmel. De mycologie onderzoekt de wereld van schimmels en alle stoffen die schimmels produceren. Sommige zeer giftig voor ons en sommige heel behulpzaam. Er wordt geschat dat er 150.000 verschillende soorten schimmels en paddenstoelen bestaan, maar er zijn er tot nu toe 15.000 ontdekt. Paddenstoelen maken een zeer belangrijk onderdeel uit van het ecosysteem. We beginnen nog maar net te (her)ontdekken wat ze voor ons kunnen betekenen. Ze worden al duizenden jaren gebruikt in landen als China, Japan en Rusland. Maar ook de Europese kruidengeneeskunde maakt gebruik van paddenstoelen. Met recht maken ze nu een comeback, omdat we nu kunnen onderzoeken wat paddenstoelen zo bijzonder maakt.

Misschien heb je de namen reishi, chaga of cordyceps, al eens in het schap met superfoods zien staan. Of misschien eet je al regelmatig shiitake, oesterzwam of champignons. Paddenstoelen zijn super gezond en worden vooral in oosterse landen uitvoerig onderzocht naar hun versterkende werking op het immuunsysteem en naar kanker remmende eigenschappen. Maar ook in cosmetische producten worden ze steeds vaker gebruikt. Ze hebben namelijk een kalmerende en regenererende werking op de huid. In China en Korea wordt bijvoorbeeld de tremella paddenstoel van oudsher gebruikt voor huidverjonging. Ook nu zijn er veel Chinese vrouwen die met deze paddenstoel een zoete soep maken om van binnenuit de huid te verbeteren.

Uit een review, waarin 97 bronnen zijn bekeken met betrekking tot de cosmetische effecten en gezondheidseffecten van paddenstoelen blijkt dat paddenstoelen onder andere de volgende cosmetische effecten hebben:
– Het leveren van krachtige antioxidanten
– Het remmen van veroudering
– Verminderen van rimpels
– Verminderen van verkleuringen in de huid
– Ontstekingsremmende werking

Wanneer we paddenstoelen consumeren, versterken ze het immuunsysteem. Ze hebben een antivirale, antischimmel en antibacteriële werking. Daarnaast helpen paddenstoelen om de bloedsuikerspiegel te reguleren en ondersteunen ze het lichaam bij sommige soorten kanker. Dr. David Servan-Shreiber schreef een bestseller over een anti-carcinogene lifestyle, gestaafd op onderzoek tussen de relatie van kanker en voeding. Paddenstoelen krijgen in deze lifestyle een prominente plek in de dagelijkse voeding. Ze winnen in het algemeen enorm aan populariteit en worden verwerkt in hippe gerechten en gebruikt als alternatief voor koffie.

Paddenstoelen zijn rijk aan eiwitten, B-vitaminen en selenium. Maar waar ze vooral bekend om staan is het hoge gehalte aan beta-glucanen. Beta-glucanen staan erg in de belangstelling. Ze hebben een stimulerende werking op stamcellen. Ze bevorderen de aanmaak van de stamcellen van het immuunsysteem in het beenmerg. Dit helpt het lichaam om infecties beter de baas te kunnen en om kankercellen effectiever op te ruimen.

Beta-glucanen verhogen ook de hoeveelheid ATP in de cellen en ATP hebben we nodig om ons energiek te voelen. ATP wordt gebruikt als energie om celprocessen te laten plaatsvinden. Beta-glucanen verbeteren ook de cel communicatie tussen cellen en dit leidt voor beter weefselherstel en weefselopbouw.

Volgens de eerdergenoemde review hebben extracten van paddenstoelen het vermogen om de vernieuwing van de huidcellen te versnellen en daarnaast de kwaliteit van de huid te verbeteren. Een andere belangrijke eigenschap die paddenstoelen blijken te hebben, is het verminderen van inflammatie bij in- en uitwendig gebruik. Daarnaast produceren ze stoffen die bacteriedodend werken en houden zo acne onder controle. Antibiotica wordt immers ook door schimmels geproduceerd.

Kojinezuur is een veel gebruikt paddenstoelenextract in cosmetische producten is kojinezuur. Het wordt ingezet om pigmentvlekken te verlichten en de huid te egaliseren. Het heeft deze werking door de melatonine productie in de huid af te remmen, waardoor pigmentvlekken minder zichtbaar worden.

Wanneer je houdt van paddenstoelen, zijn er dus veel redenen om ze met regelmaat te verwerken in gerechten. Ben je niet zo’n fan van de smaak? Dan kun je ze in capsules innemen of probeer eens een paddenstoelen crème.

 

Gebruikte bronnen voor dit artikel:
http://www.mdpi.com/2079-9284/3/3/22/htm 
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25271863
https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S092666901630396X

Healing Mushrooms, auteur: Tero Isokauppila, 2017, Penguin Random House LLC

Dit artikel staat in de Beautypedia en werd al eerder gepubliceerd op Beautyspot.nl.

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Gerelateerde artikelen