Volg ons op

Search
Generic filters
Exact matches only

Volwassenen en kinderen moeten in het komende Pinksterweekeinde, maar ook in de weken en maanden daarna oppassen voor de sterke UV-straling van de buitenzon. Zeker nu de coronamaatregelen  worden versoepeld, waardoor mensen aan tal van buitenactiviteiten en sporten kunnen deelnemen en per 1 juni weer op het terras mogen zitten. Deze waaarschuwing komt van Samenwerking Verantwoord Zonnen (SVZ), de brancheorganisatie voor zonnestudio’s en leveranciers van apparatuur.

SVZ geeft het advies aan volwassenen zich altijd met een crème met hoge beschermingsfactor in te smeren wanneer zij naar buiten gaan en niet te lange tijd achter elkaar in de zon te blijven. Ouders doen er verstandig aan hun kinderen in te smeren met speciale kindercrèmes met een extra hoge beschermingsfactor.  ‘De verleiding is begrijpelijkerwijs groot om na meer dan twee maanden intelligente lockdown langdurig van de zon te genieten’, aldus SVZ-voorzitter Huib van Heest. ‘Maar de zonkracht neemt de komende tijd toe. Het risico op verbranden, huidschade of nog erger is groot’.

Minder luchtvervuiling
Van Heest wijst erop dat bovendien de mate van luchtvervuiling lager is dan gebruikelijk, doordat er minder industriële activiteiten en verkeer zijn als gevolg van de coronamaatregelen. ‘Dat is natuurlijk goed voor de gezondheid van veel mensen, maar dat betekent ook dat de zonkracht minder wordt tegengehouden’. Wel benadrukt de SVZ-voorzitter dat zonlicht goed voor de mens is vanwege de aanmaak van vitamine D door het lichaam, zoals diverse studies aantonen. ‘Zonnen is dus prima, mits het veilig gebeurt’.

Veiligheid voorop
Bij de professionele zonnestudio’s van SVZ staat veiligheid voor de consument voorop. Ze voldoen aan de sinds 2007 bestaande Europese norm die geldt voor verantwoord zonnen. Anders dan in de natuur zijn bij de zonnebank de hoeveelheid en de tijdsduur van de zonnestraling – maximaal twintig minuten per bezoek – nauwkeurig in te stellen. Bovendien wordt vooraf gekeken naar het huidtype. Op basis daarvan krijgt de klant advies. Er geldt een minimumleeftijd van 18 jaar. 

Reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


Gerelateerde artikelen