Volg ons op

Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Naar aanleiding van de discussie omtrent gebruik van laser- en IPL apparatuur in de schoonheidssalon  heeft Eric van Hulten van Salon Ignis in ‘s-Hertogenbosch  een brief geschreven aan minister Schippers.  Hij heeft gevraagd of wij dit met jullie willen delen, en daar geven wij graag gehoor aan. Graag jullie reactie op deze brief.
 

Aan Minister Edith Schippers

Excellentie,

Op dit moment komen er in de vakbladen van de beautybranche steeds meer artikelen over het al of niet mogen behandelen met IPL en laserapparatuur. Ik kan me heel goed indenken dat dit u zorgen baart.  Maar het probleem ligt veel en veel dieper. Het grootste probleem is ontstaan toen de wet het beroep schoonheidsspecialist vrij liet. IEDEREEN kon vanaf dat moment een “salon” beginnen zonder één minuut ervaring of diploma. Ik denk dat dit nooit had mogen gebeuren, ongeacht wat de Europese regels vertelden. Hier in Nederland werden schoonheidsspecialisten supergoed opgeleid, zelfs in de VS en andere delen van de wereld was de vraag naar ‘onze’ goedopgeleide mensen heel groot. Toen dat werd losgelaten ontstond er -heel begrijpelijk – een wildgroei in onze branche die tot nu toe nog steeds een flinke groei liet zien, zelfs bij een economisch crisis. 

Ik denk dat u nu alleen maar bezig bent om oppervlakkige maatregelen te nemen. Neem bijvoorbeeld de nagelstylistes die bij het zetten van kunstnagels zulke fouten maken dat als gevolg van bacteriële infecties het leed bij die klanten niet meer te overzien is. Of de dames die een lipliner of eyeliner laten tatoeëren zonder dat er een verplichte periode zou moeten zijn waarbij ze kunnen nadenken over waar ze precies mee bezig zijn. Een lipliner is bijvoorbeeld erg leuk als deze vrouwen 26 jaar zijn, maar als ze ook nog 98 jaar willen worden (in goede gezondheid hopelijk) hoe zien die lijntjes er dan uit?

Wat zou er volgens mij moeten gebeuren?
Pak het probleem bij de wortel aan en zorg dat de opleidingen voor de schoonheidsbranche goed, beter en best worden. Hiermee kun je je ook onderscheiden ten opzichte van het buitenland en het zou de branche ten goede komen!

Diploma’s op het  ROC behaald zijn volgens mij echt niks waard: ik heb er zelf les gegeven en als je die meisjes vraagt waarom dat ze schoonheidsspecialiste willen worden, krijg je als antwoord: “Ik houd zo van make-up”. Daar zakt dan echt mijn broek van af.

Reguleer de opleidingen:
A- ROC opleidingen goed screenen en verbeterde opleidingen geven (waardoor ze ook makkelijker een stageplaats krijgen) en zie dit als een vooropleiding voor het schitterende vak van schoonheidsspecialist.

B- Opleidingen die daarna komen alles verder uitdiepen, huid- en lichaamsleer goed op poten zetten, zodat iemand de klant bij ongeregeldheden meteen naar de huis- of huidarts kan verwijzen.

C- Speciale opleidingen opzetten voor bijvoorbeeld IPL en laser, huidverbeterende behandelingen, huidverjonging enz. Er is voldoende keuze, maar MET goede regels, zoals hygiëne, klantbenadering, nabehandelingen enz.

Het is zo’n mooi beroep, maar als het zo door gaat blijft er niks van over. Ik vergelijk het met een drankwinkel: als een fles kapot valt en een klant krijgt een scherf in zijn been, dan moet de winkelier dit uiteraard vergoeden. En als hij verstandig is, is hij hiervoor verzekerd. Maar het litteken blijft nog lang in het been van de klant zichtbaar. Zo ook bij IPL of laser: Als je geen diploma hebt (door de staat erkend of ANBOS) of als je er nog geen ervaring mee hebt moet je eerst je papiertje behalen. En als de verzekeringen de schoonheidsbranche goed willen verzekeren moeten ze goede pakketten aanbieden!

Ik ben nu al bijna 40 jaar in dit vak (als een van de weinige mannen in dit beroep) en ik werk ook met (veilige) IPL. Ik heb meer dan 10 jaar  ervaring hiermee opgebouwd. Als dit mij afgepakt wordt zullen heel veel mannen met behaarde ruggen zich diep ongelukkig blijven voelen, want dat zijn de plekken die ik het meest met IPL behandel. En bovendien neemt u van ons, ZZP’ers, veel inkomen af!!

Veel collegae die ook al lang in het vak zitten zullen het roerend met mij eens zijn!  Ik hoop dat u positief zult reageren op deze brief.

Ik ben ook blogger en zal dit (alleen met uw toestemming) op een van mijn blogs neerzetten.

Ik wens u verder een fijne dag en veel sterkte met uw overwegingen en beslissingen (en niet alleen met deze want u heeft het best zwaar!

————-

Dit artikel is geschreven door Eric van Hulten, eigenaar schoonheidssalon voor mannen waar vrouwen ook welkom zijn.

Comments


Gerelateerde artikelen