Volg ons op

Search
Generic filters
Exact matches only

Sta je op het punt om aangifte inkomstenbelasting te doen? Vergeet dan je onkosten niet. Als onderneemster verdien je niet alleen geld, je geeft ook veel uit. Vaak meer dan je denkt. Houd je zakelijke onkosten goed bij, want je kunt ze aftrekken.

Om precies te weten hoeveel zakelijke kosten je maakt, moet je een administratie bijhouden. Dat kan met een online boekhoudpakket, met een softwarepakket, met excel-sheets of ouderwets op papier. Je kiest zelf de manier die je het gemakkelijkst vindt. Het gaat erom dat je alles goed vastlegt. Dan weet je exact hoeveel je uitgeeft. Zo houd je zicht op je zakelijke reilen en zeilen en voorkom je dat je te veel belasting betaalt.

Méér onkosten dan je denkt

Je zakelijke kosten zijn misschien hoger dan je denkt. Het gaat om alle kosten die je maakt om je werk goed te kunnen doen. Dat zijn sowieso de spullen die je dagelijks gebruikt, zoals verzorgingsproducten, handschoenen, mesjes of naaldjes. Maar ook de uitgaven die je doet om meer bekendheid te geven aan je salon. Misschien adverteer je in huis-aan-huisbladen. Of stop je miniflesjes nagellak in de goodiebags als de bioscoop in jouw woonplaats een ladies night organiseert. Of laat je af en toe flyers en visitekaartjes drukken? Het zijn allemaal kosten die je kunt aftrekken. Ook de kosten van de koffie of thee die je aanbiedt aan je cliënten zijn aftrekbaar. Deze kosten zijn overigens niet volledig aftrekbaar; je mag 73,5% aftrekken. Je moet je zakelijke kosten kunnen aantonen, dus bewaar alle facturen en bonnetjes. Kosten die je privé maakt kun je niet aftrekken.

Vergeet je reiskosten niet

Ben je naar een beurs geweest? Naar de groothandel? Een netwerkbijeenkomst bezocht om bij te praten met collega-onderneemsters? Een bijscholingscursus gevolgd? Dan heb je waarschijnlijk reiskosten gemaakt. Ook die kun je aftrekken. Als je reist met het openbaar vervoer trek je de werkelijke kosten af. Als je met je eigen (privé)auto gaat, mag je 19 eurocent per kilometer aftrekken. Leg in je agenda vast waar en wanneer je cursussen of andere bijeenkomsten bezocht. Zo voorkom je dat je reiskosten over het hoofd ziet en bovendien kun je bij een belastingcontrole laten zien dat je die kosten daadwerkelijk gemaakt hebt.

aangifte

Werkruimte

De kosten van je werkruimte kun je niet altijd aftrekken. Dat kan wel als je elders een werkruimte huurt. Dan gelden huur, elektra en de inrichtingskosten als zakelijke kosten. Als je vanuit je eigen huis werkt, is dat vaak anders. Het gaat er vooral om of je werkruimte een zelfstandige ruimte is, met een aparte entree. Op www.belastingdienst.nl/rekenhulpen/werkruimte kun je checken welke regels voor jou gelden.

Grote aanschaf?

Je investeert ook in spullen die je jarenlang gebruikt. Denk bijvoorbeeld aan een behandelstoel, een loupelamp, een laptop, misschien een sterilisatieapparaat. Dit zijn investeringskosten die je niet ineens in mindering mag aftrekken. Deze kosten moet je afschrijven. Dat wil zeggen dat je ze in je administratie uitsmeert over meer jaren.

Handig hulpmiddel

Kijk op de online aangiftehulp van de Belastingdienst (aangiftehulp.ondernemersplein.nl). Hier vind je meer informatie over de aangifte inkomstenbelasting en de kosten die je kunt aftrekken.

Dit artikel is geschreven door Wilma van Hoeflaken. Zij is freelance journalist en schrijft voor Beautyspot.nl over belastingen in opdracht van de Belastingdienst. 

0

Reacties


Gerelateerde artikelen