Volg ons op

Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Na alle ophef over PIP implantaten heeft de consument behoefte aan duidelijkheid over de veiligheid van borstimplantaten. Mede daarom heeft de Nederlandse Vereniging van Plastische Chirurgie (NVPC) een borstimplantatenregister geintroduceerd. De registratie zorgt voor een continu proces van feedback over de resultaten van gebruikte implantaten en maakt het beter mogelijk om niet goed functionerende protheses vroegtijdig te signaleren.

Naast plastisch chirurgen werken ook alle Nederlandse fabrikanten en leveranciers van borstimplantaten mee aan het registratiesysteem, waardoor er sprake is van dubbele controle op de borstimplantaten die bij vrouwen worden ingebracht. Daarnaast worden registratiefouten voorkomen door het standaard gebruik van een barcodering op de verpakking van de implantaten door fabrikanten.

Het registratiesysteem is alleen verplicht voor plastisch chirurgen, die lid zijn van de NVPC. Prof. dr. René van der Hulst, voorzitter van de NVPC: “Wij roepen ook andere artsen die borstimplantaten plaatsen en niet bij onze vereniging zijn aangesloten, op om aan de registratie deel te nemen. Zij zijn nu nog niet verplicht om aan de registratie deel te nemen, waardoor niet alle patiënten kunnen rekenen op registratie van implantaten. Het ministerie van VWS werkt aan een wettelijke verplichtstelling van de registratie voor alle artsen die borstimplantaten plaatsen. Deze wet moet er zo snel mogelijk komen. Het blijft wel zo dat de Nederlandse Staat verantwoordelijk is voor de toelating van protheses op de markt. We pleiten dan ook voor een registratieverplichting voor fabrikanten als voorwaarde voor deze toelating.”

Internationaal is er grote belangstelling voor het systeem, omdat Nederland wereldwijd het eerste land is dat op landelijk niveau borstimplantaten registreert. Daarbij doen vrouwen die door de plastisch chirurg implantaten geplaatst krijgen automatisch mee aan de registratie, tenzij hier tegen bezwaar wordt aangetekend. Prof. dr. René van der Hulst: “Met dit registratiesysteem nemen de industrie en de NVPC hun verantwoordelijkheid om de kwaliteit van zorg voor vrouwen met borstimplantaten te borgen en waar mogelijk te verbeteren. Specialisten kunnen met het registratiesysteem de resultaten van implantaten spiegelen aan landelijke cijfers en zo nodig een verbeterplan opstellen. We zijn trots op het feit dat er wereldwijd geen vereniging is die zo gestructureerd toezicht houdt op de veiligheid en kwaliteit van zorg voor patiënten met borstimplantaten als de NVPC.”

Comments


Gerelateerde artikelen