Volg ons op

Search
Generic filters
Exact matches only

We kunnen voeding eten die onze genen verstoort, die inflammatie bevordert en daarmee de veroudering versnelt. Maar we kunnen volgens de nutrigenomica ook eten om onze genen juist positief te activeren. Experts noemen dit verjongende voeding, ofwel: beautyfood.

Nieuwe onderzoeksgebieden zoals de nutrigenomica* laten zien dat we door voeding onze genetische activiteit drastisch kunnen beïnvloeden. Vooraanstaande artsen zoals dr. Mehmet Oz, dr. William Davis, dr. Nicholas Perricone en dr. Kris Verburg veranderen wereldwijd onze kijk op voeding. Eten we wel de juiste voeding die past bij onze genen? Professor Muskiet, onderzoeker aan de Universiteit van Groningen denkt van niet. Hij onderzoekt het voedingspatroon dat volgens hem wèl bij onze genen past. Voor sommigen is dat misschien schokkend: een voedingspatroon zonder graan en zonder melkproducten.

Het woord beautyfood is niet meer dan een nieuwe, hippe term voor iets dat eigenlijk heel oud en heel logisch is. Eet men een dieet dat past bij hoe wij als soort ontwikkeld zijn en dat goed gevuld is met flavonoïden dan leidt dat tot een optimale gen-expressie. Eten we in plaats daarvan een dieet dat sterk afwijkt van ons natuurlijke eetpatroon dan krijgen we te maken met een versnelde veroudering, welvaartsziekten en versnelde rimpelvorming.

NF-kB
We zijn als Westerse samenleving steeds meer gebruik gaan maken van voedingsmiddelen die een belangrijke ontstekingsbevorderende transcriptie factor** activeert in onze cellen, genaamd NF-kB. Denk hierbij aan suiker, overmatig gebruik van koolhydraten in het algemeen, sterk bewerkte voeding en een overmaat aan rood vlees. NF-kB zorgt voor inflammatie in het lichaam (NF-kB activeert ontstekingsbevorderende genen) en inflammatie staat aan de basis van iedere welvaartsziekte die we kennen. Het onderdrukken van NF-kB is dan ook een speerpunt voor experts, artsen en onderzoekers die zich met epigenetica*** en nutrigenomica bezig houden. Dr. Nicholas Perricone is een succesvolle dermatoloog die als een van de eersten werkte met voeding als onderdeel van zijn dermatologische adviezen. Volgens Perricone heeft ook huidveroudering te maken met deze transcriptie factor. Het in balans houden van de bloedsuikerspiegel voorkomt activatie en de volgende voeding onderdrukt NF-kB:

 • Basilicum, rozemarijn
 • Blauwe bessen
 • Kaneel
 • Kruidnagel
 • Cacao
 • Venkel, anijs, koriander
 • Knoflook
 • Gember
 • Groene thee
 • Granaatappel
 • Rode peper
 • Geelwortel

(Deze lijst vind je terug in het boek: Forever Young geschreven door Nicholas Perricone.)


Door voedingsmiddelen te onderzoeken die al eeuwen als volksremedie worden gebruikt, zoals geelwortel, bessen en koolsoorten, wordt nu duidelijk wat het werkende mechanisme is. Vaak onderdrukken ze NF-kB en beschikken daarnaast over belangrijke vitaminen, mineralen en/of eiwitten. Voeding die meerdere van deze bijzondere kenmerken heeft wordt in deze tijd een superfood genoemd. Superfoods hebben een boven gemiddelde voedingswaarde met daarnaast verschillende flavonoïden die onze genen positief beïnvloeden. Met als gevolg dat we minder vatbaar zijn voor welvaartsziekten, een betere en meer jeugdige huid hebben en langer leven in goede gezondheid.
Eeuwige jeugd is helaas niet mogelijk, maar eten voor schoonheid en verjonging zeker wel! Beauty begint dus ook in de keuken met veel verse, onbewerkte en natuurlijke producten. Vooral veel kleur, superfoods en specerijen houden de huid gezond en zorgen voor een stralend uiterlijk.

Dit artikel is geschreven door Eva van Nieuwburg


* Studie van de invloed van voeding en de stoffen in voeding op de genexpressie.


** Een proteïne in de cel dat bepaalt wanneer genen aan of uit gezet worden.
***Epigenetica is het vakgebied binnen de genetica dat de invloed bestudeert van de omkeerbare erfelijke veranderingen in de genfunctie die optreden zonder wijzigingen in de sequentie (volgorde van de basenparen) van het DNA in de celkern. Het bestudeert ook de processen die de zich ontplooiende ontwikkeling van een organisme beïnvloeden.


Bronnen:
Boek: Forever young (dr. Nicholas Perricone)
Boek: De Voedselzandloper. (dr. Kris Verburg)
Web: www.doctoroz.com (dr. Mehmed Oz)
Web: www.wheatbellyblog.com (dr. William Davis)
Web: www.rug.nl/news-and-events/people-perspectives/opi…
(Prof. Muskiet)
Web: www.wikipedia.com
Web: www.medterms.com

Comments


Gerelateerde artikelen