Volg ons op

Search
Generic filters
Exact matches only

Het aanbod van gezondheidsapps is groot. Zo zijn er apps om je stappen te tellen, om gezonder te eten, om te stoppen met roken of een coronamelder. Omdat dergelijke apps intensief gebruikt worden is het belangrijk om te weten of deze apps betrouwbaar zijn en of het veilig is deze te gebruiken. Daarom heeft ISO 82304-2 ‘Health solftware – Quality and reliabitily of health and wellness apps’ een methode ontwikkeld om gezondheidsapps te toetsen.

Tot 14 mei is het mogelijk om commentaar te geven op de methode om te beoordelen of gezondheidsapps goed en veilig zijn. De resultaten hiervan worden verwerkt tot een score in een label met kleurcode. Hiermee is het gemakkelijk apps te vergelijken en te kiezen. ISO 82304-2 geeft een lijst van 81 vragen voor appontwikkelaars. De antwoorden op deze vragen bepalen een score op vier onderwerpen:
• Gezond en veilig
• Gemakkelijk in gebruik
• Veilige data
• Degelijk

De score leidt tot een kleurcode in het label, vergelijkbaar met het energielabel voor onder andere wasmachines. De vragenlijst en de kleurcode in het label helpen zorgverleners en gebruikers de juiste app te kiezen. De vragenlijst stimuleert appontwikkelaars om betere apps te maken.

Een internationale groep experts op het gebied van gezondheidsapps hebben gezamenlijk de methodologie ontwikkeld op grond van eisen in relevante normen. Nederland heeft via NEN een belangrijke bijdrage geleverd. Het Ministerie van VWS, de Europese Commissie en het mHealth Network volgen de ontwikkelingen. Transparantie over welke apps goed en veilig zijn, zijn een stimulans voor het gebruik van apps in de zorg en de vergoeding van de apps. COVID-19 laat zien hoe belangrijk apps zijn: het leren kennen van voorspellende symptomen, coronamelder, monitoring en beeldbellen in de reguliere zorg en straks met vaccinatiepaspoorten.

Meer informatie over deze norm(en) of over het normalisatieproces vind je op de website: https://www.nen.nl/zorg-welzijn/ict-in-de-zorg/gezondheidapps

 

Reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Gerelateerde artikelen